Antena Meniu Search
x

Două activiste LGBT au fost condamnate la moarte pentru "răspândirea corupției pe Pământ", în Iran

Două activiste LGBT au fost acuzate de promovarea homosexualității, promovarea creștinismului și comunicarea cu mass-media care se opun Republicii Islamice.

de Maria Dogaru

la 06.09.2022, 15:46

Femeia a fost arestată în octombrie 2021 de Corpul Gărzilor Revoluției Islamice
Două activiste LGBT au fost condamnate la moarte pentru "răspândirea corupției pe Pământ", în Iran - Twitter / 1500tasvir_en

Un tribunal din Urmia le-a găsit pe Zahra Seddiqi Hamedani, în vârstă de 31 de ani, și pe Elham Choubdar, în vârstă de 24 de ani, vinovate de „corupție pe Pământ”. Justiția iraniană a confirmat ulterior sentințele, dar a spus că acestea au legătură cu traficul de persoane și nu cu activismul, potrivit BBC. „Spre deosebire de știrile publicate în spațiul cibernetic și de zvonurile care s-au răspândit, aceste doindivide au fost acuzate că au înșelat femei și tinere și au făcut trafic de persoane, a informat postul de știri al justiției, Mizan.

Seddiqi Hamedani, cunoscută și sub numele de Sareh, provine din orașul Naqadeh, din provincia Azerbaidjan de Vest, care se învecinează atât cu Turcia, cât și cu Irakul. Amnesty International a descris-o anterior drept o „apărătoare a drepturilor omului și a genului”, despre care a spus că a fost reținută „numai în legătură cu orientarea ei sexuală reală sau percepută și identitatea de gen, precum și cu postările și declarațiile ei pe rețelele sociale în apărarea drepturilor celor din LGBT.

Femeia susține că a fost supusă abuzului verbal și amenințată de către autorități

Femeia a fost arestată în octombrie 2021 de Corpul Gărzilor Revoluției Islamice (IRGC) în timp ce încerca să treacă în Turcia pentru a cere azil. Aceasta a fost dată dispăută timp de 53 de zile, perioadă în care un agent IRGC ar fi supus-o la „interogatori intense însoțite de abuz verbal” și „a amenințat-o că o va executa sau să-i facă rău în alt mod prin luarea celor doi copii ai săi".

Pe acelaşi subiect

În ianuarie, Seddiqi Hamedani a fost adusă în fața unui procuror din Urmia, cel mai mare oraș din Azerbaidjanul de Vest, și i-a spus că a fost acuzată de „răspândirea corupției pe Pământ”, inclusiv prin promovarea homosexualității, comunicarea cu mass-media ostilă și promovarea creștinismului.

Primele două acuzații au provenit din apărarea ei publică a drepturilor LGBT pe rețelele de socializare și din apariția ei într-un documentar BBC din mai 2021, despre abuzurile pe care le sufereau persoanele LGBT în regiunea semi-autonomă Kurdistan din Irak, unde ea locuia. Conform legislației iraniene, relațiile între persoanele de același sex sunt o infracțiune, cu pedepse variind de la biciuire la sentința cu moartea.

Acuzația de promovare a creștinismului a fost pentru purtarea unui colier cu cruce și participarea ei la o slujbă a unei biserici din Iran, în urmă cu câțiva ani.

Înainte de a încerca să părăsească Iranul, Seddiqi Hamedani a înregistrat un videoclip în care spunea: „Vreau să știți câtă presiune suportăm noi, persoanele LGBT. Ne riscăm viața pentru emoțiile noastre, dar ne vom găsi adevăratul sine... Eu sper că va veni ziua când vom putea trăi cu toții în libertate în țara noastră”.

Hengaw nu a oferit detalii despre Elham Choubdar, în afară de a spune că ea este din Urmia. Rețeaua Iraniană de Lesbiene și Transgenderi cu sediul în Germania a confirmat, de asemenea, condamnările la moarte pentru cele două activiste și a cerut guvernului să facă presiuni asupra Iranului pentru a le elibera.

Este prima dată când o femeie este condamnată la moarte în Iran pentru orientarea ei sexuală”, a declarat purtătoarea de cuvânt, Shadi Amin. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Două activiste LGBT au fost condamnate la moarte pentru "răspândirea corupției pe Pământ", în Iran