Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Alegeri în Georgia. Partidul pro-rus a câştigat alegerile cu 54,08% din voturi. Opoziţia a refuzat să recunoască înfrângerea

Partidul de guvernământ din Georgia a câştigat alegerile cruciale din statul din Caucaz. "Visul Georgian" a obţinut mai bine de jumătate din voturi după ce au fost numărate peste 99% dintre ele. 

de Redactia Observator

la 27.10.2024 , 10:48

Alegeri în Georgia. Partidul de guvernământ al miliardarului Bidzina Ivanishvili a câştigat alegerile, după numărarea a 70% dintre voturi Alegeri în Georgia. Partidul de guvernământ al miliardarului Bidzina Ivanishvili a câştigat alegerile, după numărarea a 70% dintre voturi - Profimedia

UPDATE: Partidul de guvernământ din Georgia, Visul Georgian, a câştigat alegerile parlamentare împotriva unei coaliţii de opoziţie pro-europene care a refuzat în cursul nopţii să-şi recunoască înfrângerea, a anunţat duminică dimineaţă Comisia Electorală Centrală, conform AFP şi dpa.

Visul Georgian, partid conservator şi naţionalist condus de miliardarul Bidzina Ivanişvili, a obţinut 54,08% din voturi, faţă de 37,58% pentru coaliţia pro-europeană, conform numărătorii efectuate în peste 99% din circumscripţii, a declarat preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Giorgi Kalandarişvili, într-o conferinţă de presă.

Câştigul partidului pro-rus în aceste alegeri legislative va indica dacă țara se va îndrepta înspre Uniunea Europeană sau înspre Rusia, spun mai multe voci. În urma apariţiei primelor cifre, opoziţia pro-europeană, care susține direcția occidentală a țării, spune că nu acceptă aceste rezultate. Primele rezultate oficiale, cu 70% din secţiile de votare numărate, reprezentând majoritatea voturilor exprimate, au arătat că partidul de guvernământ a obţinut 53% din voturi, a declarat comisia electorală. Rezultatele nu includ majoritatea voturilor exprimate de georgienii care locuiesc în străinătate.

Articolul continuă după reclamă

Ivanişvili a revendicat victoria

Pe acelaşi subiect

Ivanişvili, fondatorul miliardar retras al partidului de guvernământ şi fost prim-ministru, şi-a revendicat victoria şi a lăudat poporul georgian. „Este un caz rar în lume ca acelaşi partid să obţină un asemenea succes într-o situaţie atât de dificilă - acesta este un bun indicator al talentului poporului georgian”, le-a spus Ivanishvili susţinătorilor care îl aclamau. 

Contextul tensionat privind viitorul Georgiei a dus şi la mai multe ciocniri violente în apropierea secţiilor de votare. Imaginile apărute pe reţelele de socializare arată cum mai mulţi bărbaţi se iau la bătaie dintr-odată, iar preşedintele a criticat dur cele întâmplate spunând că actele de violenţă sunt "extrem de tulburătoare".

Rusia a semnalat în repetate rânduri că doreşte ca Visul Georgian să câştige, acuzând în acelaşi timp ţările occidentale de interferenţă nejustificată în politica georgiană.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Mergeţi să votaţi la alegerile parlamentare?
Observator » Ştiri externe » Alegeri în Georgia. Partidul pro-rus a câştigat alegerile cu 54,08% din voturi. Opoziţia a refuzat să recunoască înfrângerea