Antena Meniu Search
x

Video Alegeri SUA. Peste 250 de milioane de oameni, aşteptaţi la vot: ce ar însemna o victorie a republicanilor

America alege. Peste 250 de milioane de americani sunt aşteptaţi azi la urne pentru tradiţionalele alegeri de la jumătatea mandatului preşedintelui. Miza scrutinului este uriaşă. O victorie a republicanilor ar însemna că Donald Trump îşi ia revanşa pentru alegerile pierdute acum 2 ani, în timp ce victoria democraţilor ar consolida administraţia Biden. Societatea americană este extrem de divizată.

de Redactia Observator

la 08.11.2022, 21:31

Vezi și

Primii care s-au prezentat la urne sunt alegtorii de pe Coasta de Est. Cei mai mulţi spun că vor o schimbare. Nu sunt mulţumiţi de mersul economiei. Oamenii Se plâng că se descurcă tot mai greu de la un salariu la altul. Iar această Nemulţumire este cartea pe care au mizat republicanii în campania electorală. Cred că publicul s-a săturat de politicile lui Biden, pe fondul inflației ridicate şi al creşterii criminalităţii. În plus, războiul din Ucraina devine din ce în ce mai nepopular, în contextul temerilor legate de o iminentă criză finaciară.

Analiştii cred că politica externă a SUA nu se va schimba indiferent de câştigător

"Vom face America din nou puternică. Vom face america din nou bogată. Vom face America din nou tare. Vom face America din nou mândră, vom face America din nou sigură. Şi vom face America din nou măreaţă", a declarat Donald Trump, fost preşedinte al SUA. Asta le promite Donald Trump americanilor, conştient că o victorie a partidului său, ar putea să-l aducă mai aproape de un nou mandat la Casa Albă. La primele alegeri naționale de la asaltul violent asupra Capitoliului, din 6 ianuarie 2021, democrații atrag atenţia că Însuşi viitorul democraţiei americane este miza acestor alegeri.

"Amintiţi-vă, puterea este în mâinile voastre. Sunteţi unele dintre motivele pentru care nu am fost niciodată mai optimist în legătură cu viitorul Americii. America se reafirmă, conduce lumea în secolul XXI. În timp ce călătoresc prin această ţară, văd o mare naţiune, pentru că ştiu că suntem un popor bun. Trebuie doar să ne amintim naibii cine suntem. Suntem Statele Unite ale Americii!", a declarat Joe Biden, preşedinte SUA. Cursa este însă strânsă, iar o victorie a republicanilor ar putea să blocheze agenda administraţiei Biden. Analiştii consideră însă că oricare dintre cele două partide ar câştiga, politica externă a Statelor Unite nu va suferi modificări substanţiale.

"Nu cred că politica de la Washington se va schimba şi nu cred nici că România va avea un alt rol în afara celui de gazdă a trupelor americane pentru întărirea forţei de descurajare în faţa unei eventuale invazii ruseşti", a declarat Grigore Culian, jurnalist român din Statele Unite. În acest moment, Senatul american, cele două partide au un număr egal de membri , aşa că un singur post de senator poate înclina balanţa. Ultimele proiecţii arată republicanii ar urma să câştige 54 de fotolii de senator. Lucrurile nu stau mai bine pentru democraţi nici în ce priveşte Camera Reprezentanţilor. Acum democraţii au 221 de mandate, după alegerile de azi ar urma să rămână cu doar 174, în timp ce republicanii ar urma să-şi asigure o majoritate confortabilă, cu 227 de mandate. Nici istoria nu e de partea democraţilor. În ultima jumătate de secol, partidul aflat la putere a pierdut alegerile, cu excepţia anului 1998.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Alegeri SUA. Peste 250 de milioane de oameni, aşteptaţi la vot: ce ar însemna o victorie a republicanilor