Antena Meniu Search
x

Analiză. Urmările bombardamentelor americane în Yemen. SUA, atrase mai adânc în războiul din Orientul Mijlociu. Mesajul subtil transmis Iranului

Statele Unite și Marea Britanie au lansat bombardamente în Yemen, ca răspuns la atacurile rebelilor Houthi asupra transporturilor din Marea Roșie. Potrivit oficialilor americani au fost lovite peste 60 de ţinte iar în operaţiune au fost folosite nave de război, avioane de luptă și submarine. Joe Biden a precizat că această operaţiune "defensivă" a beneficiat de sprijinul mai multor ţări şi a avertizat, că nu va ezita să ordone alte măsuri dacă va fi necesar. În replică, liderul rebelilor Houthi a ameninţat că SUA şi Marea Britanie "îşi vor da seama în curând" că atacurile din Yemen "au fost cea mai mare prostie din istoria lor". Joe Biden a autorizat atacul la începutul săptămânii iar şeful Pentagonului l-a aprobat de pe patul de spital.

de Redactia Observator

la 12.01.2024, 14:46

Analiză. Urmările bombardamentelor americane în Yemen. SUA, atrase mai adânc în războiul din Orientul Mijlociu. Mesajul subtil transmis Iranului
Analiză. Urmările bombardamentelor americane în Yemen. SUA, atrase mai adânc în războiul din Orientul Mijlociu. Mesajul subtil transmis Iranului - Profimedia

Deşi Joe Biden încercat în ultimele trei luni să evite o extindere a războiului din Orientul Mijlociu, Statele Unite și cinci dintre aliații săi au lansat vineri dimineaţă rachete asupra unor ţinte din Yemen controlate de rebelii Houthi susținuţi de Iran, relatează The New York Times

Loviturile aeriene și navale conduse de americani au venit după peste 20 de atacuri cu drone și rachete ale rebelilor Houthi asupra navelor comerciale din Marea Roşie. Deşi au fost somaţi de Casa Albă şi de aliații SUA, Houthi nu au oprit atacurile începute în noiembrie în semn de solidaritate cu gruparea palestiniană Hamas care luptă în Gaza bombardată de Israel.

"Este un mesaj clar că Statele Unite și parteneri lor nu vor tolera atacuri asupra personalului nostru, nici nu vor permite unor actori ostili să pună în pericol libertatea navigației pe una dintre cele mai critice rute comerciale ale lumii", a transmis Joe Biden. "Nu voi ezita să iau măsuri suplimentare pentru a ne proteja poporul și libera circulație a comerțului internațional", a mai spus liderul american. 

Peste 2.000 de nave au fost forțate să facă un ocol de mii de km pentru a evita Marea Roșie, provocând săptămâni de întârzieri. Marți, navele de război americane și britanice au interceptat unul dintre cele mai mari valuri de lovituri cu drone și rachete ale rebelilor Houthi de până acum. A fost ultima picătură, au spus oficialii militari americani și occidentali.

Pe acelaşi subiect

Oficialii de la Casa Albă au ţinut să precizeze că obiectivul loviturilor a fost de a-i împiedica pe rebelii Houthi de a ataca în continuare nave din Marea Roșie, şi nu să ucidă lideri și militari iranieni,  fapt ce ar putea fi considerat o escaladare serioasă a conflictului din Orientul Mijlociu. Americanii au lovit radare, depozite de arme şi locuri de lansare a rachetelor și dronelor. Oficialii Pentagonului au declarat că încă evaluează dacă loviturile au avut succes şi au subliniat că au încercat să evite victimele civile.

SUA, atrase mai adânc în conflictul din Orientul Mijlociu

Însă atacul a atras Statele Unite mai adânc într-un conflict care a izbucnit după ce Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie, a ucis 1.200 de oameni şi a răpit alte 240, potrivit oficialilor israelieni. De atunci, forţele israeliene au distrus o mare parte din Gaza şi aproape toţi cei 2,3 milioane de oameni au fost alungaţi din casele lor cel puţin o dată, ceea ce a provocat o catastrofă umanitară. Peste 23.000 de palestinieni au fost ucişi, potrivit oficialilor palestinieni. 

Unii aliați americani din Orientul Mijlociu, inclusiv națiunile din Golf, Qatar și Oman, și-au exprimat îngrijorarea că loviturile împotriva miliţiei Houthi ar putea scăpa de sub control și ar putea trage regiunea într-un război mai larg cu alți proxy iranieni, cum ar fi Hezbollah din Liban și milițiile susținute de Teheran în Siria și Irak.

Avioane de luptă de la bazele din regiune și de pe portavionul Dwight D. Eisenhower au lansat vineri dimineaţă bombe ghidate, de mare precizie. Țările de Jos, Australia, Canada și Bahrain au participat și ele, oferind logistică, informații și alte tipuri de sprijin, potrivit oficialilor americani. Cel puțin un submarin al Marinei a tras rachete de croazieră Tomahawk.

Nu este clar dacă acest atac îi va descuraja pe rebelii houthi să-și continue atacurile din Marea Roșie. Capabilităţile lor militare au fost perfecţionate după mai bine de opt ani de luptă împotriva unei coaliții conduse de Arabia Saudită. Liderul lor s-a bucurat deschis de perspectiva unui război cu Statele Unite. "Noi, poporul yemenit, nu suntem printre cei cărora le este frică de America. Ne simţim confortabil cu o confruntare directă cu americanii", a spus Abdul-Malik al-Houthi, liderul miliției.

Atacul americanilor ar putea antrena Iranul şi mai mult în conflict

Casa Albă a depus eforturi să separe atacurile Houthi de conflictul din Gaza și consideră ilegitime declaraţiile rebelilor că acţionează pentru a-i sprijini pe palestinieni. SUA încearcă astfel să limiteze un război mai larg chiar dacă şi-a intensificat răspunsul militar. Există temeri că loviturile asupra Yemenului ar putea antrena Iranul şi mai mult în conflict, au spus oficiali americani. Joi, marina iraniană a confiscat o navă încărcată cu țiței în largul coastei Omanului.

Unii consilieri ai lui Joe Biden au fost reticenți în a alimenta discursul conform căruia gruparea yemenită a devenit atât de importantă încât să justifice represalii militare americane. Câțiva oficiali ai administrației au spus şi ei că Statele Unite nu vor să perturbe armistițiul fragil din Yemen. Rebelii Houthi au cucerit o mare parte din nordul Yemenului după ce au luat cu asalt capitala ţării, Sana, în 2014, câștigând efectiv un război împotriva coaliției conduse de Arabia Saudită care a muncit ani de zile încercând să-i oprească.

Ei și-au construit ideologia în jurul opoziției față de Israel și Statele Unite și fac adesea paralele între bombele americane care au fost folosite pentru a lovi Yemenul și cele trimis în Israel și folosite pentru a lovi Gaza. Sute de mii de oameni au murit în atacurile aeriene și luptele din Yemen, precum și din cauza bolilor și a foametei care au urmat. Un armistițiu fragil negociat în 2022 a rezistat chiar și în lipsa unui acord oficial.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Analiză. Urmările bombardamentelor americane în Yemen. SUA, atrase mai adânc în războiul din Orientul Mijlociu. Mesajul subtil transmis Iranului