Antena Meniu Search
x

Serviciile americane de informaţii confirmă că filiala ISIS din Afganistan a organizat atentatele din Iran

Interceptările unor comunicaţii colectate de Statele Unite au confirmat că filiala Statului Islamic (ISIS) din Afganistan a efectuat cele două bombardamente din Iran care au ucis aproape 100 de persoane, au declarat vineri pentru Reuters două surse apropiate situaţiei.

de Redactia Observator

la 06.01.2024, 10:47

Serviciile americane de informaţii confirmă că filiala ISIS din Afganistan a organizat atentatele din Iran
Serviciile americane de informaţii confirmă că filiala ISIS din Afganistan a organizat atentatele din Iran - Profimedia Images

"Informaţiile sunt clare şi indiscutabile", a spus o sursă. Atât această sursă, cât şi o a doua, care au solicitat anonimatul pentru a discuta acest subiect sensibil, au afirmat că informaţiile secrete includ interceptări de comunicaţii, fără a oferi detalii suplimentare. Colectarea interceptărilor nu a fost anunţată anterior.

Atentatele de miercuri, cele mai gravede acest fel din Iran de la Revoluţia Islamică din 1979, s-au adăugat tensiunilor regionale legate de războiul Israel-Hamas din Gaza şi de atacurile grupului Houthi din Yemen, aliniat la Teheran, asupra transporturilor comerciale din Marea Roşie.

ISIS a revendicat atentatele: doi agenţi care purtau centuri explozive au organizat atacul

ISIS a revendicat joi atentatele, spunând că doi agenţi care purtau centuri explozive au organizat atacul în timpul unui serviciu memorial pentru Qassem Soleimani, un înalt comandant militar asasinat în Irak într-un atac american cu drone, în 2020.

Gruparea militantă musulmană sunnită nu a precizat însă că afiliatul său din Afganistan, cunoscut sub numele de ISIS-Khorasan (ISIS-K), este responsabil pentru atentatele din oraşul Kerman, din sud-estul Iranului. "SUA au informaţii destul de clare" că ISIS-K a desfăşurat atacul, a spus prima sursă. Agenţia Centrală de Informaţii a refuzat să comenteze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Serviciile americane de informaţii confirmă că filiala ISIS din Afganistan a organizat atentatele din Iran