Antony Blinken, discurs dur la OSCE despre ce se întâmplă în România: E mâna Rusiei. Serghei Lavrov a părăsit sala
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a menţionat alegerile din România în discursul critic la adresa Rusiei de la reuniunea OSCE: "Autorităţile române descoperă un efort rusesc - de amploare şi bine finanţat - de a influenţa recentele alegeri prezidenţiale". Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, era plecat din sală când oficialul american acuza că ce se întâmplă în România este mâna Rusiei.

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken l-a acuzat joi pe omologul său rus Serghei Lavrov de propagarea unui "tsunami de dezinformare" prin discursul rostit la consiliul ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ce se desfăşoară în Malta, atribuind totodată Moscovei responsabilitatea pentru escaladarea războiului în Ucraina. Ministrul rus a părăsit sala la scurt timp după ce a ţinut un discurs, fără a asista la intervenţia lui Blinken.
Când Lavrov a luat cuvântul pentru a acuza Occidentul de instrumentalizarea şi marginalizarea OSCE, miniştrii de externe polonez şi leton au părăsit sala, fiind urmaţi de alţi 12 colegi, între care şi şeful diplomaţiei ucrainene. "Lavrov a venit aici să mintă asupra invaziei ruse şi despre ceea ce face Rusia în Ucraina şi nu am de gând să ascult aceste minciuni. Nu voi sta la aceeaşi masă cu Lavrov", şi-a justificat gestul ministrul polonez Radoslaw Sikorski, care a pledat pentru suspendarea Rusiei din OSCE atât timp cât aceasta îşi continuă "războiul brutal" împotriva Ucrainei.
Secretarul de stat al SUA, despre ce se întâmplă în România: E mâna Rusiei!
- Reacţia SUA după desecretizarea CSAT: Washingtonul avertizează asupra "consecinţelor" unei îndepărtări de...
- Antony Blinken: România a descoperit un efort rusesc de amploare și bine finanțat de a influența alegeri...
- Autorităţile au învăţat lecţia "Georgescu". Măsurile luate pentru a evita influenţarea alegătorilor în...
- Un primar PSD din judeţul Iaşi a fost exclus din partid, după ce a anunțat că-l susține pe Victor Ponta la...
- Nicuşor Dan, despre retragerea din cursa electorală: Da, dacă sondajele confirmă că e posibilă finala...
Antony Blinken a avut o intervenţie critică la adresa Rusiei şi a lui Vladimir Putin, menţionând inclusiv eforturile Moscovei de a interfera în alegerile din România şi Moldova şi în situaţia din Georgia. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care a pus pentru prima dată piciorul într-o ţară UE de la invazia rusă în Ucraina, a părăsit sala în momentul în care a vorbit secretarul american de stat.
"Regret că dl. Lavrov, colegul nostru, a părăsit sala, neavând amabilitatea de a ne asculta, aşa cum l-am ascultat noi pe el. Şi, desigur, colegul nostru rus este foarte priceput la înecarea într-un tsunami de dezinformare pe cei are îl ascultă într-un tsunami de dezinformare", a menţionat Antony Blinken în intervenţia sa în faţa miniştrilor de externe din Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE), al cărei transcript a fost publicat pe site-ul Departamentului de Stat.
"În acest an, OSCE a observat mai mult de 12 alegeri - inclusiv recentele alegeri din Statele Unite - oferind evaluări care rămân standardul de aur pentru competiţii libere şi corecte", a spus Blinken. "În Moldova, OSCE a afirmat că scrutinul a fost bine administrat, în ciuda interferenţelor ruseşti, iar acum autorităţile române descoperă un efort rusesc - de amploare şi bine finanţat - de a influenţa recentele alegeri prezidenţiale, contrar standardelor OSCE", a subliniat şeful diplomaţiei americane. "Între timp, în Georgia, observatorii au dezvăluit informaţii îngrijorătoare privind intimidarea alegătorilor şi eforturile partidului de guvernământ de a înclina balanţa în favoarea sa", a adăugat Antony Blinken.
Comentariul secretarului american vine la câteva ore după ce instituţia pe care o conduce, Departamentul de Stat, a transmis un comunicat în care îşi declara îngrijorarea cu privire la informaţiile din raportul CSAT privind implicarea "malignă" a Rusiei în procesul electoral din România şi avertiza cu privire la "consecinţele negative grave" ale îndepărtării României de Occident.
"Progresele obţinute cu greu de România în ancorarea sa în comunitatea transatlantică nu pot fi puse sub semnul întrebării de actori străini care încearcă să devieze politica externă a României de la alianţele sale occidentale", a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, referindu-se la acuzaţiile de ingerinţă rusă formulate de autorităţile de la Bucureşti. "Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securităţii, în timp ce o decizie de restricţionare a investiţiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România", a avertizat Washingtonul. "Suntem îngrijoraţi de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activităţi cibernetice maligne menite să influenţeze integritatea procesului electoral românesc", se mai arată în comunicat.
Blinken a denunţat ceea ce a spus că este "proiectul imperial al lui Putin de a şterge Ucraina de pe hartă". "Dacă nu mă credeţi pe cuvânt, ascultaţi propriile cuvinte ale dlui Putin", a îndemnat el, redând câteva citate semnificative din liderul de la Kremlin: "Cu mult timp în urmă, în 2008, la summitul NATO (de la Bucureşti - n.r.), Putin a afirmat, şi citez: "Ucraina nici măcar nu este un stat. Ce este Ucraina? O parte din teritoriul său este în Europa de Est, dar o parte, o parte semnificativă, a fost un cadou din partea noastră". Iar în 2014, marcând anexarea ilegală a Crimeei, Putin a declarat că ruşii şi ucrainenii sunt, citez, "un singur popor". În februarie 2020, Putin a declarat din nou într-un interviu că ucrainenii şi ruşii sunt unul şi acelaşi popor şi că identitatea naţională ucraineană a fost o construcţie străină menită să slăbească Rusia. În iulie 2021, într-un articol - o lucrare cvasi-academică care încerca să ofere o justificare istorică pentru invazie - Putin a respins ideea unui popor şi a unei naţiuni ucrainene distincte, şi nu mă voi deranja să citez din el, deşi aş putea, pe larg. Cu doar câteva luni în urmă, anul acesta, dl Putin a declarat într-un interviu: "Deci, într-un fel, avem toate motivele să afirmăm că Ucraina este un stat artificial care a fost modelat la voinţa lui Stalin... Toată lumea din Occident crede că poporul rus a fost divizat de ostilităţi, pentru totdeauna. Nu. El va fi reunit" - a arătat Blinken.
"Despre asta este vorba. Despre asta a fost întotdeauna vorba. Şi de aceea trebuie să ne opunem ferm", a continuat secretarul american de stat. Făcând referire la intervenţia pe care ministrul rus Lavrov o susţinuse mai înainte, el a spus: "Dl Lavrov a vorbit despre dreptul suveran al fiecărui stat membru de a-şi face propriile alegeri. Exact despre asta este vorba: dreptul suveran al Ucrainei şi al poporului ucrainean de a-şi face propriile alegeri cu privire la viitor, nu de a face aceste alegeri în şi de la Moscova", a punctat Blinken.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰