Antena Meniu Search
x

"Ar fi necinstit să afirm altceva" Pentagonul, luat prin suprindere de prăbușirea bruscă a armatei din Afganistan. Audieri în Senatul SUA

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat marţi în fața Congresului SUA că prăbuşirea bruscă a armatei afgane a luat prin surprindere Pentagonul, el recunoscând evaluările greşite ale celui mai lung război al Americii, inclusiv corupţia şi moralul scăzut în rândul militarilor afgani, transmite Reuters.

de Redactia Observator

la 29.09.2021, 07:41

talibani în Kabul, Afganistan
Pentagonul, luat prin suprindere de prăbușirea bruscă a armatei din Afganistan. Audieri în Senatul SUA - Profimedia Images

"Faptul că armata afgană, pe care noi şi partenerii noştri am pregătit-o, pur şi simplu s-a dizolvat, în multe cazuri fără să tragă un foc, ne-a luat pe toţi prin surprindere. Ar fi necinstit să afirm altceva", a afirmat Austin, în comisia pentru servicii armate a Senatului. Secretarul a făcut afirmaţia la începutul a două zile de audieri care ar putea fi cele mai contencioase din istorie, în legătură cu sfârşitul haotic al războiului din Afganistan, care a costat vieţi de militari şi civili americani şi a permis revenirea la putere a talibanilor.

Comisiile din Senat şi Camera Reprezentanţilor care supraveghează armata au organizat audieri în zilele de marţi şi miercuri, iar republicanii speră să scoată în evidenţă greşelile administraţiei Biden la sfârşitul războiului lung de două decenii. Audierile urmează întrebărilor similare de acum două săptămâni, la care secretarul de Stat a răspuns apărând cu tărie administraţia, chiar dacă i s-a cerut demisia.

Căderea Afganistanului, o criză pentru administrația Biden

Joe Biden s-a confruntat cu cea mai mare criză a administraţiei sale în urma pierderii dramatice a războiului în Afganistan şi a modului în care a gestionat retragerea trupelor americane, provocând întrebări legate de judecata sa şi expertiza de politică externă. Senatorul James Inhofe, cel mai proeminent republican din comisia pentru servicii armate a Senatului, a dat vina în mod direct pe administraţia Biden. Inhofe a spus că Joe Biden a ignorat recomandările liderilor militari şi a lăsat mulţi americani în urmă, după retragerea SUA.

Pe acelaşi subiect

Generalul de armată Mark Milley, preşedintele şefilor de stat major, a afirmat că nu a anticipat rapiditatea victoriei talibanilor. El a subliniat însă avertismentele date de armată de la sfârşitul anului 2020 că o retragere accelerată, necondiţionată, ar putea precipita prăbușirea armatei şi a guvernului din Afganistan. Milley a mai spus că talibanii "rămân o organizaţie teroristă" care nu a întrerupt legăturile cu al Qaeda.

Pentagonul susține că are capacitatea de a lovi teroriștii fără prezență armată la sol

Avertismentul s-ar putea să îi deranjeze pe parlamentarii republicani, care sunt sceptici cu privire la capacitatea Pentagonului de a urmări riscurile provenite din partea al Qaeda şi a Statului Islamic şi să reacţioneze rapid la orice informaţie primeşte. Cu toate acestea, Austin a apărat planurile administraţiei Biden de a răspunde la viitoarele riscuri de terorism din partea al Qaeda şi a Statului Islamic cu ajutorul dronelor sau a unor comandouri din străinătate. "Operaţiunile deasupra orizontului sunt dificile. dar absolut posibile. Iar informaţiile care le susţin provin din surse variate, nu doar de la armata americană din teren", a spus Austin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » "Ar fi necinstit să afirm altceva" Pentagonul, luat prin suprindere de prăbușirea bruscă a armatei din Afganistan. Audieri în Senatul SUA