Antena Meniu Search
x

Armata chineză a lansat mai multe rachete balistice în strâmtoarea Taiwan. SUA trimit portavionul Ronald Regan în regiune

China a început exerciţiile militare de patru zile în apele Taiwanului. Armata chineză a lansat mai multe rachete balistice în strâmtoarea Taiwan, iar zeci de avioane şi nave au depăşit liniile de separare ale celor două teritorii. Reacţia vine după cea mai importantă vizită din ultimii 25 de ani a unui oficial american în zonă, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi. Statele Unite reacţionează şi trimit portavionul USS Ronald Reagan în sud-estul apelor teritoriale ale Taiwanului. În plus, India și Statele Unite vor desfășura exerciții militare comune în munții din regiunea Auli, lângă granița chineză.

de Redactia Observator

la 04.08.2022, 13:10

Vezi și

Strâmtoarea Taiwan s-a transformat în această dimineaţă în cel mai încins punct de pe glob. De pe plajele din insula Paitan, cea mai apropiată zonă a Chinei de insula Taiwan, au fost lansate mai multe rachete balistice

”Armata chineză a lansat o serie de rachete balistice Dongfeng în apele din nord-estul şi sud-vestul Taiwanului”, a declarat Sun Li-Fang, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Taiwan

Autorităţile taiwaneze spun că cel puţin 10 nave chineze, dar şi mai multe de aparate de zbor au depăşit linia mediană. Ministerul Apărării din Taiwan a precizat că armata face pregătiri de război, însă nu caută conflictul. La exerciţii participă şi avioane de vânătoare J-20, elita forţelor aeriene chineze, primele aparate de zbor invizibile construite în afara Statelor Unite.  

Până duminică, armata chineză va efectua şase operaţiuni de antrenament cu muniţie reală în nordul, sudul şi estul Taiwanului. ”Nu au niciun motiv să facă asta. Am fost foarte clari că nu s-a schimbat politica noastră privind recunoaşterea unui singur stat chinez” a declarat Karine Jean-Pierre, purtător de cuvânt Casa Albă.

Pe acelaşi subiect

Drept răspuns, Statele Unite au trimis portavionul USS Ronald Regan către apele din sud-estul Taiwanului. Marina americană a subliniat că aceste operaţiuni fac parte din patrula de rutină care sprijină libertatea în Indo-Pacific.  India și SUA vor organiza un exercițiu militar de amploare de peste două săptămâni în regiunea Auli din Uttarakhand, în octombrie, potrivit presei din India.

Demonstraţia de forţă a Beijingului vine după ce al treilea om în stat la Washington, Nancy Pelosi, într-un gest de sfidare faţă de regimul comunist, a decis să viziteze insula revendicată de chinezi. După călătoria la Taipei, s-a îndreptat către Coreea de Sud, de unde va pleca în Japonia. Ministrul de externe chinez a anulat o întrevedere programată pentru azi cu omologul nipon. 

China anunţă ”lovituri cu rachete de precizie” în strâmtoarea Taiwan

China a anunţat joi că a organizat ”lovituri cu rachete de precizie” în strâmtoarea Taiwan, potrivit Associated Press. ”Au fost efectuate lovituri cu rachete de precizie cu muniţie reală cu rază lungă de acţiune asupra ţintelor selectate în zona de est a strâmtorii Taiwan”, a precizat Comandamentul Teatrului Estic al Armatei de Eliberare a Poporului, aripa militară a Partidului Comunist, aflat la guvernare.

”Rezultatul aşteptat a fost atins”, se mai precizează în comunicat. Nu au fost oferte alte detalii în acest sens.

Ministerul taiwanez al Apărării a anunţat că a urmărit lansarea rachetelor de tip Dongfeng începând cu ora locală 13.56. Ministerul a folosit diverse sisteme de supraveghere de avertizare timpurie pentru a urmări lansările rachetelor, care au fost îndreptate către apele din nord-estul şi sud-vestul Taiwanului. De asemenea, Ministerul taiwanez al Apărării a anunţat, anterior, că forţele sale sunt în alertă şi monitorizează situaţia, în încercarea de a evita escaladarea tensiunilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Armata chineză a lansat mai multe rachete balistice în strâmtoarea Taiwan. SUA trimit portavionul Ronald Regan în regiune