Video China se răzbună pentru umilința suferită: a început exercițiile militare în jurul Taiwanului. Armata a tras cu rachete lângă insulă
Armata chineză a tras joi proiectile neidentificate către strâmtoarea Taiwan, la scurt timp după debutul unor exerciţii militare ample în jurul insulei Taiwan, revendicată de Beijing, potrivit AFP şi Reuters, citate de Agerpres. Chinezii se consideră umiliți de vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan. Navele de luptă chineze se poziționează în jurul insulei. Înainte de exerciții, 22 de avioane de atac au intrat în spațiul de identificare aeriană al Taiwanului.
În Pingtan, o insulă chineză situată în apropiere de manevrele militare în desfăşurare, reporterii AFP au văzut mai multe proiectile trase în jurul orei locale 13:13 (05:13 GMT) către mare. Turişti care se aflau pe insula Pingtan, aflaţi pe malul mării, au asistat la aceste tiruri.
Armata chineză a început joi cele mai importante manevre militare din istoria sa în jurul insulei Taiwan, un răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei. Deşi vizita sa în teritoriul revendicat de China a durat mai puţin de 24 de ore, Nancy Pelosi - cel mai înalt demnitar american ales care s-a deplasat la Taipei în ultimii 25 de ani - a declanşat furia Beijingului. Pelosi a dat asigurări că SUA nu vor abandona insula Taiwan, care este condusă de un regim democratic şi care trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea armatei chineze.
Drept reacţie, China desfăşoară timp de trei zile (de joi, ora 04:00 GMT, până duminică, ora 04:00 GMT) ample manevre militare în şase zone din jurul Taiwanului. Potrivit DPA, două dintre zonele exerciţiilor chineze se află la doar 9 mile nautice (16,7 kilometri) de porturile taiwaneze Keelung şi Kaohsiung.
- China a anunțat o "operațiune militară" în jurul insulei Taiwan. Reacția Taipeiului: Ne amenință porturile și...
- O eventuală invadare a Taiwanului ar putea arunca lumea într-o criză mondială a cipurilor. ”Războiul nu aduce...
- China riscă să blocheze o rută cheie pentru lanțurile globale de aprovizionare. A avertizat și companiile...
Taiwanul a denunţat manevrele militare chineze, autorităţi de la Taipei declarând că aceste exerciţii încalcă reglementările ONU, invadează spaţiul aerian taiwanez şi sunt o provocare directă pentru navigaţia liberă pe mare. Purtătorul de cuvânt al cabinetului taiwanez, citat de Reuters, a anunţat că site-urile ministerelor apărării şi afacerilor externe şi biroului prezidenţial din Taiwan au fost atacate hackeri.
Potrivit Ministerului Apărării din Taiwan 27 de aeronave chineze au intrat în strâmtoarea Taiwan, din care 22 au pătruns în spațiul de identificare aerian al insulei. Taiwanul a activat apărarea antiaeriană și a trimis patrule aeriene de intercepție.
Ministerul Apărării de la Taipei a declarat joi că forţele armate taiwaneze sunt pregătite de luptă, monitorizând toate cele şase zone unde armata chineză desfăşoară exerciţii. ''Taiwanul este pregătit pentru conflict, dar nu îl caută - însă va apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială'', a declarat ministerul, care a menţionat că Beijingul a ales în mod deliberat zonele pentru aceste manevre militare pentru a încălca status quo-ul din Taiwan şi a submina pacea regională.
Ulterior, comandamentul operaţional de est al forţelor armate chineze a anunţat că a încheiat tirurile cu rachete convenţionale la est de insula Taiwan, în cadrul exerciţiilor planificate, fiind astfel ridicate controalele aferente asupra spaţiului aerian şi apelor maritime.
Taiwanul anunță că a tras rachete de semnalizare pentru a alunga drone chineze suspecte
Ministerul apărării din Taiwan a informat joi că aeronave neidentificate, probabil drone, au zburat miercuri noaptea deasupra zonei insulelor sale Kinmen şi că a tras rachete de semnalizare pentru a le alunga, potrivit Reuters.
Generalul-maior Chang Zone-sung din comandamentul de apărare Kinmen al armatei a declarat pentru Reuters că dronele chineze au zburat în pereche în zona Kinmen de două ori miercuri seara, în jurul orelor locale 21:00 şi 22:00. "Am tras imediat rachete de semnalizare pentru a da avertismente şi pentru a le alunga. După aceea, s-au întors. Au intrat în zona noastră restricţionată şi de aceea le-am dispersat", a spus el.
Insulele Kinmen, puternic întărite, se află chiar în apropierea coastei de sud-est a Chinei, lângă oraşul Xiamen. "Avem o procedură standard de operare. Vom reacţiona dacă vor intra", a spus Chang, adăugând că nivelul de alertă pe Kinmen rămâne cel "normal". Generalul taiwanez crede că misiunea dronelor a fost să adune informaţii despre desfăşurarea de securitate a Taipeiului în insulele sale periferice.
Săptămâna trecută, armata taiwaneză a lansat rachete de semnalizare pentru a avertiza o dronă care "a aruncat o privire" în arhipelagul său Matsu, situat în largul coastei provinciei chineze Fujian pentru, probabil, a-i testa apărarea, a spus ministerul apărării din Taiwan.
Joi, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a condamnat manevrele militare "agresive" ale Chinei, spunând că nu există nicio justificare pentru a utiliza ca pretext vizita în Taiwan a liderului parlamentar american Nancy Pelosi.
"Este normal ca parlamentarii din ţările noastre să călătorească în străinătate", a scris Borrell pe Twitter din Phnom Penh, în marja unei întâlniri a miniştrilor de externe din statele membre ale ASEAN, transmite AFP.
Oficialii guvernamentali din Taiwan îndeamnă populaţia la calm
Înalţi oficiali guvernamentali din Taiwan le cer cetăţenilor să rămână calmi în faţa planurilor Chinei. După ce a reafirmat că SUA "sunt alături de Taiwan", Nancy Pelosi a plecat miercuri seară, după o vizită de aproape 20 de ore.
Vizita lui Pelosi a provocat temeri privind o criză militară în strâmtoarea Taiwan, care separă China continentală de insulă. Oficiali din Ministerul Apărării Naţionale din Taiwan au condamnat exerciţiile militare chineze, calificându-le drept "echivalentul unei blocade" şi o "încălcare a dreptului internaţional".
După o şedinţă a cabinetului convocată de premierul Su Tseng-chang, miniştri seniori au anunţat un set de contramăsuri pentru a asigura funcţionarea normală a guvernului şi serviciilor publice. În special, ei au atras atenţia asupra ameninţării reprezentate de informaţiile false privind violenţe, precum bombardamente asupra aeroporturilor.
Ministrul transporturilor, Wang Kuo-tsai, a declarat că ministerul său a discutat cu autorităţile care supervizează controlul traficului aerian în nordul şi în sudul insulei, precum şi cu liniile aeriene, pentru a ajusta orarele curselor şi tiparul de zbor în timp ce au loc manevrele chinezeşti.
Wang Kuo-tsai a spus că toate cele 150 de zboruri zilnice care pleacă de pe aeroporturile din Taiwan nu vor fi afectate de exerciţiile militare ale Chinei, dar ar putea avea loc întârzieri din cauza schimbărilor de traseu.
Ministrul afacerilor economice, Wang Mei-hua, a asigurat cetăţenii că stocurile de combustibil, cărbune, petrol şi gaz lichefiat sunt mai mult decât suficiente. De asemenea, purtătorul de cuvânt al guvernului, Lo Ping-cheng, a spus că agenţiile guvernului iau măsuri de consolidare a protecţiei împotriva hackerilor şi altor atacuri cibernetice.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰