Antena Meniu Search
x

Associated Press: Intruziune masiva si fara precedent a Administratiei SUA

Agentia de presa americana Associated Press (AP) a denuntat luni ca Departamentul Justitiei din SUA ar fi confiscat in secret, de doua luni, desfasuratoarele telefonice ale unor jurnalisti

AP a informat ca i-a trimis o scrisoare lui Eric Holder, secretarul Justitiei, in care afirma ca nu exista nicio "justificare posibila pentru o astfel de colectare de comunicatii telefonice". Directorul agentiei, Gary Pruitt, a catalogat acest gest ca " o intruziune masiva si fara precedent, in activitati de strangere de informatii ale Associated Press".

Totodata, se precizeaza ca datele telefonice stranse fara acordul agentiei se refera la un articol publicat in mai 2012 care avea legatura cu "o operatiune a CIA in Yemen, care a impiedicat in primavara lui 2012 un complot Al-Qaida ce avea drept tinta detonarea unei bombe intr-un avion in Statele Unite ale Americii".

Perioada in care au fost vizate apelurile acopera o perioada de doua luni, in anul 2012, pe 20 de linii telefonice, fixe si mobile, atribuite agentiei sau jurnalistilor sai. Pruitt a cerut departamentului de Justitie sa trimita agentiei datele si sa distruga orice copie.

Secretarul Justitiei nu raspunde acestor acuzatii, dar afirma ca respecta un anumit numar de legi in vigoare atunci cand cauta informatii provenind de la organizatii de presa. "Aceste reglementari ne impun sa incercam sa ne obtinem informatiile prin toate mijloacele posibile (...) inainte de a recurge la o cerere formala" care sa autorizeze confiscarea datelor. "Trebuie sa avertizam organizatia inainte doar daca aceasta nu prezinta o amenintare importanta pentru integritatea anchetei", continua el.

Casa Alba a raspuns totusi ca nu stie de astfel de demersuri privind AP: "Nu suntem implicati in deciziile luate in legatura cu anchetele penale, deoarece de aceste dosare se ocupa independent Departamentul Justitiei", a reactionat purtatorul de cuvant al lui Barack Obama, Jay Carney.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Associated Press: Intruziune masiva si fara precedent a Administratiei SUA