Antena Meniu Search
x

Balanța comercială UE-China, tot mai dezechilibrată. Bruxelles-ul își trimite oficialii la Beijing pentru a relua dialogul cu a doua economie a lumii

Uniunea Europeană a fost de acord să reia dialogul cu Beijingul şi să stabilească mecanisme de soluţionare a diferendelor comerciale, pentru a rămâne parte din "povestea de succes" a Chinei, în pofida preocupărilor economice nerezolvate, dar nu a oprit remediile comerciale, chiar dacă Beijingul a cerut reţinere în această privinţă, transmite News.ro.

de Adrian Popovici

la 25.09.2023, 22:54

Balanța comercială UE-China, tot mai dezechilibrată. Bruxelles-ul își trimite oficialii la Beijing pentru a relua dialogul cu a doua economie a lumii - Shutterstock

"Companiile din UE vor să facă parte din povestea de succes a Chinei, motiv pentru care este important să dedicăm timp pentru a discuta despre mediul de afaceri", a declarat comisarul UE pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, vicepremierul chinez He Lifeng, după o după-amiază de discuţii care a acoperit problemele privind accesul pe piaţă şi alte bariere comerciale.

Blocul de 27 de membri s-a plâns de multă vreme de lipsa unor condiţii de concurenţă echitabile în China şi de politizarea mediului de afaceri. A doua economie ca mărime din lume rămâne esenţială pentru lanţurile de aprovizionare ale firmelor europene, dar directorii de companii devin din ce în ce mai neliniştiţi pe măsură ce economia încetineşte şi tensiunile geopolitice cresc. Deficitul comercial al UE cu China a crescut la 276,6 miliarde de dolari în 2022, de la 208,4 miliarde de dolari cu un an mai devreme, arată datele vamale chineze. China a declarat după discuţii că ar fi dispusă să accepte mai multe exporturi europene.

"China speră că UE va exercita reţinere în utilizarea măsurilor de remediere comercială şi va stabiliza aşteptările privind dezvoltarea comerţului China-UE", a declarat vicepremierul He Lifeng, la conferinţa de presă comună de la Casa de oaspeţi de stat Diaoyutai din Beijing, unde sunt primiţi adesea demnitari străini.

Scandalul mașinilor electrice din China

Pe acelaşi subiect

Comisia Europeană a declarat recent că va investiga dacă să impună tarife pentru a proteja producătorii europeni de "un potop" de importuri de vehicule electrice (EV) din China, despre care spune că beneficiază de subvenţii de stat. UE a spus că este deschisă pentru concurenţă, inclusiv în sectorul EV, dar acea concurenţă trebuie să fie corectă. China a catalogat măsura drept protecţionistă.

"Partea europeană ar trebui să acţioneze cu prudenţă şi să continue să îşi menţină piaţa liberă şi deschisă", a spus He Lifeng în legătură cu ancheta.

China a adoptat, de asemenea, noi legi anul acesta, inclusiv o lege privind relaţiile externe care avertizează împotriva "actelor" dăunătoare intereselor naţionale ale Chinei şi o lege antispionaj care interzice transferul de informaţii legate de securitatea naţională pe care nu le specifică, ridicând riscuri de conformitate pentru companiile străine.

"Chestiunea incertitudinii juridice legate de date... provoacă o adevărată anxietate în rândul companiilor europene de aici, în China. Trebuie să găsim o modalitate de a facilita conformitatea întreprinderilor din UE cu legile chineze privind datele", a spus Dombrovskis.

Dombrovskis a anunţat că ambele părţi au convenit să înfiinţeze două grupuri de lucru pentru a discuta despre transferul de date în sectorul serviciilor financiare şi problemele de acces pe piaţă în industria cosmeticelor, precum şi un mecanism de soluţionare a disputelor din lanţul de aprovizionare cu privire la materiile prime. Mişcarea Beijingului de a întări legăturile cu Rusia, în ciuda războiului din Ucraina, nu a făcut decât să amplifice îngrijorarea firmelor UE care operează pe piaţa chineză, multe dintre ele transferând acum noi investiţii către alte economii în curs de dezvoltare, deoarece preocupările geopolitice cântăresc greu în mintea investitorilor.

"În această vizită, am reuşit să transmit direct conducerii chineze câteva mesaje cheie, care sunt vitale pentru relaţiile noastre", a spus Dombrovskis, numind invazia Ucrainei de către Rusia o "ameninţare masivă, care pune în pericol nu numai vieţi, ci şi proviziile globale de alimente."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Balanța comercială UE-China, tot mai dezechilibrată. Bruxelles-ul își trimite oficialii la Beijing pentru a relua dialogul cu a doua economie a lumii