Antena Meniu Search
x

Bombardament masiv asupra Kievului după o pauză de 79 de zile. Ruşii au folosit nouă bombardiere strategice Tu-95MS

Război în Ucraina. Rusia a reluat utilizarea bombardierelor strategice pentru atacuri asupra Ucrainei pentru prima oară în mai mult de două luni, a declarat vineri şeful administraţiei militare a Kievului, Serhii Popko, citat de dpa, în timp ce autorităţile ucrainene au raportat mai multe victime şi numeroase clădiri rezidenţiale avariate, informează Agerpres.

de Redactia Observator

la 08.12.2023, 17:39

Bombardament masiv asupra Kievului după o pauză de 79 de zile. Ruşii au folosit nouă bombardiere strategice Tu-95MS
- Profimedia - imagine ilustrativă

"După o lungă pauză de 79 de zile, inamicul a reluat atacurile cu rachete de croazieră lansate din aer de bombardiere strategice de tipul Tu-95MS", a indicat Serhii Popko pe contul său de Telegram. Nouă bombardiere strategice Tu-95 au lansate rachete spre ţinte din Ucraina de lângă oraşul Engels, unde se află un aerodrom militar în regiunea rusă Saratov, au comunicat Forţele aeriene ucrainene, potrivit EFE. "Nicio rachetă inamică nu a ajuns în oraş", a precizat Popko, indicând că o parte dintre rachetele lansate la primele ore ale dimineţii de vineri de către Rusia au vizat capitala Kiev.

Ucrainenii ar fi interceptat 14 din cele 19 de rachete trase

Totuşi, mai multe clădiri rezidenţiale au fost avariate de fragmente de rachete doborâte de antiaeriana ucraineană şi de unda de şoc a exploziilor în suburbiile Kievului, unde locuiesc aproximativ 3 milioane de oameni. Potrivit Forţelor aeriene ucrainene, au fost interceptate 14 rachete de croazieră Kh-101 şi Kh-555 dintr-un total de 19 lansate.

Lovituri s-au înregistrat de asemenea în regiunea Dnipropetrovsk (centru), în apropiere de oraşul Pavlohrad. O persoană şi-a pierdut viaţa, iar alte patru au fost rănite, conform informaţiilor disponibile până în prezent, a declarat guvernatorul regional Serhii Lîsak la televiziunea publică, adăugând că a fost lovită o unitate industrială, iar în jur de 24 de clădiri civile au fost avariate. Potrivit armatei, cinci drone kamikaze fuseseră interceptate anterior deasupra zonei.

Pe acelaşi subiect

Oraşul Harkov, din nord-estul Ucrainei, a fost vizat de şase rachete sol-aer S-300 lansate în noaptea de joi spre vineri de Rusia. Două persoane au necesitat să fie spitalizate, a indicat guvernatorul regiunii Harkov Oleh Sinehubov, iar mai multe clădiri civile şi maşini au fost avariate, conform acestuia. Totodată, autorităţile ucrainene au indicat că cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte patru au fost rănite de bombardamentele ruse în apropierea liniei frontului de la Kupiansk (est).

Armata rusă a continuat vineri să-şi crească presiunea pe axele frontului de Est

În acelaşi timp, armata rusă a continuat vineri să-şi crească presiunea pe axele frontului de est de la Avdiivka şi Bahmut, unde în ultimele 24 de ore forţele ucrainene susţin că au respins peste 50 de atacuri, potrivit EFE. Inamicul încearcă în continuare să încercuiască Avdiivka, se arată în comunicatul de vineri al Statului Major General de la Kiev, care menţionează 30 de atacuri respinse joi de Ucraina în aceasta localitate din apropierea oraşului ocupat Doneţk, devenită o prioritate pentru Rusia.

Forţele armate ucrainene îşi continuă operaţiunile de asalt la sud de oraşul Bahmut în regiunea Doneţk, provocând inamicului pierderi de personal şi echipament şi îşi consolidează poziţiile, afirmă partea ucraineană, referindu-se la acţiuni ofensive pe care Kievul continuă să le desfăşoare în această parte a frontului.

După progrese neînsemnate în urma contraofensivei terestre lansate în iunie, care a dus la o epuizare a resurselor şi forţelor armate, Ucraina pierde iniţiativa pe linia frontului în faţa unei Rusii care atacă din nou pe mai multe direcţii ale liniei de contact, notează EFE, în baza concluziei analiştilor militari. Ucraina - cu sprijinul Occidentului - luptă de peste 21 de luni împotriva invaziei pe scară largă declanşată de Rusia în februarie 2022.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Bombardament masiv asupra Kievului după o pauză de 79 de zile. Ruşii au folosit nouă bombardiere strategice Tu-95MS