Antena Meniu Search
x

Cancun interzice artiştii şi melodiile care glorifică traficanţii de droguri. "Într-un fel sau altul promovează violenţa!"

Autorităţile din Cancun, vitrina turistică a Mexicului, au interzis concertele şi cântecele care glorifică traficanţii de droguri, unii dintre interpreţii acestor "narcocorridos", precum Peso Pluma, bucurându-se de un succes internaţional, informează AFP joi.

de Redactia Observator

la 25.05.2023, 12:10

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock

Primarul oraşului Cancun, Ana Patricia Peralta, s-a opus categoric acestei ramuri a muzicii tradiţionale mexicane care "într-un fel sau altul promovează violenţa". Drept urmare, Grupo Firme, una dintre cele mai populare formaţii de muzică regională (rancheras, nortenas), şi-a anulat un concert programat pentru 1 iulie, din cauza înăspririi reglementărilor municipale.

Măsura a fost salutată de către comercianţii şi proprietarii de restaurante din această "perlă a Caraibilor", care a primit circa 9,5 milioane de turişti străini în 2022, potrivit unei surse oficiale.

"În restaurante nu se mai cântă de mult 'narcocorridos' pentru că ele atrag persoane violente care se consacră activităţilor ilicite", a declarat Julio Villarreal, reprezentantul proprietarilor de restaurante.

Şi alte oraşe au luat această decizie

Înaintea Cancun-ului şi alte oraşe au interzis acest subgen de muzică regională mexicană, cum ar fi Ciudad Juárez, aflat la graniţa cu SUA, în 2015, sau Mexicali, situat tot la frontieră. "Narcocorridos" au fost, de asemenea, interzise din 1987 în statul Sinaloa (nord-vest), fieful temutului traficant de droguri Joaquín "El Chapo" Guzmán, care execută o condamnare pe viaţă în SUA.

Între timp, tânărul cântăreţ originar din Guadalajara, Peso Pluma, este unul dintre cei mai ascultaţi artişti pe Spotify. Deşi marele său succes "Ella Baila Sola" nu este un "narcocorrido", Peso Pluma recunoaşte că a compus cântece la cererea unor sponsori obscuri: "Uneori sunt mesageri, alteori sunt ei înşişi".

La fel ca în numeroase state mexicane, narco-violenţa a lovit Cancun-ul, unde traficanţii de droguri îşi dispută piaţa locală de turişti şi extorcarea magazinelor şi restaurantelor, uneori cu preţul unor reglări de conturi violente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Cancun interzice artiştii şi melodiile care glorifică traficanţii de droguri. "Într-un fel sau altul promovează violenţa!"