Antena Meniu Search
x

Carles Puigdemont şi colaboratorii care l-au însoţit în Belgia rămân deocamdată liberi, sub control judiciar

Justiţia belgiană va decide, în următoarele 15 zile, dacă ei vor fi extrădaţi în Spania.

Vezi și

Justiţia belgiană va decide, în următoarele 15 zile, dacă ei vor fi extrădaţi în Spania. Fostul preşedinte catalan s-a predat, ieri, poliţiei din Bruxelles după ce autorităţile din Madrid au emis un mandat european de arestare pe numele său.

Procurorii belgieni nu au dorit să-i reţină prea mult pe Carles Puigdemont şi pe cei patru foşti miniştri catalani care-l însoţesc la Bruxelles. După patru ore de audieri, ei au fost eliberaţi sub control judiciar, până la decizia asupra extrădării lor care va fi luată de altă instanţă. La plecare, maşina care-i ducea acasă a fost ovaţionată de un mic grup de simpatizanţi.

Cei cinci lideri separatişti şi-au predat paşapoartele şi trebuie să se prezinte, personal, la toate şedinţele de judecată, în dosarul extrădării. Decizia magistraţilor de la Bruxelles va fi un moment crucial al epopeii catalane începute la 1 octombrie, odată cu referendumul asupra independenţei. Puigdemont şi colegii săi s-au predat de dimineaţă poliţiei belgiene în timp ce, la Barcelona, partidul lor hotăra să-i înscrie pe listele de candidaţi pentru alegerile regionale anticipate.

Alţi opt foşti miniştri catalani şi doi activişti pentru independenţă rămân după gratii în Spania. Manifestaţiile pentru eliberarea lor continuă. Nu doar în Catalonia ci şi în alte regiuni spaniole şi chiar la Madrid. Protestatarii condamnă intervenţia brutală a poliţiei naţionale din ziua referendumului, iar unii se pronunţă deschis pentru Republică. 

Justiţia spaniolă a emis mandatul internaţional de arestare pe numele lui Carles Puigdemont după ce acesta nu s-a prezentat, joi, la audieri, la Madrid. El este acuzat, ca şi ceilalţi lideri separatişti, de răzvrătire, rebeliune şi deturnare de fonduri publice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Carles Puigdemont şi colaboratorii care l-au însoţit în Belgia rămân deocamdată liberi, sub control judiciar