Antena Meniu Search
x

CRIZĂ URIAŞĂ în Spania, după ce Catalonia şi-a declarat INDEPENDENŢA. Reacţia guvernului de la Madrid este fără precedent

Catalonia şi-a declarat independenţa faţă de ţara din care nu mai vrea să facă parte. Liderii provinciei separatiste spun că au câştigat libertatea.

Vezi și

Catalonia şi-a declarat independenţa faţă de ţara din care nu mai vrea să facă parte. Liderii provinciei separatiste spun că au câştigat libertatea de a construi o nouă naţiune. Iar mii de oameni celebrează pe străzi, după cum puteţi vedea în imaginile în direct din Barcelona. Dar Madridul nu împărtăşeşte acest entuziasm. După doar 40 de minute a aprobat preluarea controlului asupra Cataloniei. 

"Rezoluţia privind declaraţia de independenţă a reprezentanţilor Parlamentului a fost aprobată cu 70 de voturi pentru, zece împotrivă şi două abţineri." Aşa a fost primită în Parlamentul de la Barcelona proclamarea independenţei faţă de Spania. Soţia lui Carles Puigdemont, românca Marcela Topor, a aplaudat şi ea din tribună rezultatul votului secret. 

Sentimentul de jubilare a acaparat şi străzile din Barcelona. În paralel, la Madrid, Parlamentul spaniol vota suspendarea autonomiei catalane şi organizarea de alegeri anticipate. Mariano Rajoy, premierul Spaniei: "Prima măsură pe care o vom lua va fi demiterea preşedintelui, a vicepreşedintelui şi a consilierilor care fac parte din Guvernul Cataloniei."

Visul pentru independenţă al catalanilor a durat doar 40 de minute. Senatul Spaniei a decis activarea Articolului 155 al Constituţiei. El prevede suspendarea autonomiei Cataloniei şi, practic, preluarea controlului asupra tuturor instituţiilor regionale. Cea mai gravă criză politică din Spania ultimilor 40 de ani a atins astfel un nou nivel. Premierul de la Madrid a lansat, totuşi, un apel la calm şi a avertizat că statul spaniol va restabili rapid ordinea constituţională în Catalonia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » CRIZĂ URIAŞĂ în Spania, după ce Catalonia şi-a declarat INDEPENDENŢA. Reacţia guvernului de la Madrid este fără precedent