Antena Meniu Search
x

Ce discută soldații ruși între ei în Ucraina. Comunicările lor prin radio ar fi fost înregistrate

Informațiile dobândite de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina ar indica o imensă lipsă de sprijin logistic pentru armata lui Vladimir Putin. Shadowbreak Intl., un grup britanic de informații și analize militare, a publicat pe Twitter înregistrări ale comunicațiilor radio dintre soldații ruși care luptă în Ucraina. Din discuții, reiese că soldații ruși ar fi tras unii în alții din cauza lipsei de suport logistic. În plus, comunică nesecurizat prin radio și mii de oameni le pot asculta convorbirile și chiar bruia. ”Este un război unic pentru 2022 la capitolul supraveghere”, susține sursa citată.

de Redactia Observator

la 02.03.2022, 16:25

Ce discută soldații ruși între ei în Ucraina. Comunicările lor prin radio ar fi fost înregistrate
Ce discută soldații ruși între ei în Ucraina. Comunicările lor prin radio ar fi fost înregistrate - Instagram

Shadowbreak Intl, o firmă de consultanță și informații militare, a publicat într-o serie de mesaje pe contul de Twitter mai multe înregistrări ale comunicărilor prin radio dintre soldații ruși. ”Pentru prima oară într-un conflict modern, forțele armate ale Rusiei nu comunică digital, ci prin radio, comunicațiile de pe teren putând fi auzite de toată lumea”, susține grupul. 

Soldat rus: Între Putin și generalii săi a existat o comunicare greșită sau o minciună

O poveste documentată pe un cont de Instagram de un fost soldat american poate explica că motivul pentru asta este o proastă pregătire logistică. Potrivit sursei, pe 27 februarie 2022, în a patra zi de război, un fost soldat rus ar fi povestit următoarele: ”Nimeni nu vrea să lupte. Acesta e adevărul. Aproximativ jumătate dintre soldați habar nu aveau ce fac. Urmau să meargă la un loc de exerciții... Pe drum, telefoanele le-au fost confiscate și li s-a livrat muniție reală (lucru relativ normal pentru exerciții mari). Câteva ore mai târziu, se trage brusc asupra lor și trebuie să se apere (în calitate de invadatori, știu că asta pare ridicol).

În realitate, doar ofițerii știu ce se întâmplă în majoritatea unităților obișnuite. Dar ofițerii au început să staționeze din ce în ce mai departe de locul de luptă pe măsură ce zilele trec, până în punctul în care sunt în afara razelor de acțiune radio și nimeni nu-i poate contacta. Excepție fac unele unități de parașutisti și forțe speciale. Unele companii de forțe aeropurtate au fost informate cu privire la aerodromurile pe care urmau să le atace, dar chiar și atunci au fost doar câteva. Chiar și trupele spetsnaz a fost ținute în întuneric. Se pare că undeva între Putin și generalii săi a existat o comunicare greșită sau o minciună. Toate vehiculele de aprovizionare sunt încă în afara Ucrainei, iar cele care au mers cu trupele în Ucraina au fost deja distruse sau epuizate.

Pe acelaşi subiect

Echipelor Spetsnaz li s-a spus că este o excursie de trei zile, acum oricine supraviețuiește trebuie să comită crime de război, să atace literalmente benzinăriile și magazinele de alimente ale civililor. Mulți soldați obișnuiți refuză să lupte, abandonează echipamentele și vehiculele și pleacă. Cei mai mulți dintre cei pe care îi vedeți luptând acum sunt cei conduși de un ofițer. Aproape nimeni nu poate lua legătura cu comandamentul central, nici măcar nu este o chestiune de bruiaj, pur și simplu nu există echipamente sau relee care să fi mers cu trupele de acolo.”

Soldații rușii folosesc aparate radio pentru comunicare, conversatiile lor sunt ascultate de mii de oameni

Această poveste nu este confirmată doar de mărturiile prizonierilor ruși, ci și de materialul capturat de armata ucraineană după confruntarea cu armata rusă, susține grupul de analiză care citează un alt mesaj de pe Twitter în care ucrainenii prezintă un aparat ”walkie talkie” destinat civililor și care ar fi fost folosit de infanteria rusă.

Ca urmare a lipsei de securitate a comunicațiilor lor, am cooperat strâns cu radioamatori și traducători din întreaga lume pentru a documenta și a aduna informații. Au fost ascultate unități rusești de la sol, cum plănuiau un atac de artilerie asupra unei ținte civile. De asemenea, se pot auzi bruiaje care încearcă să întrerupă comunicațiile rusești și să le perturbe capacitățile de coordonare.

Folosind un receptor radio web disponibil public, au fost descoperite indicative ale unităților militare ruse și rolurile acestora. Informații despre pierderi, răniți,... totul se aude. Într-o înregistrare, rușii pot fi auziți înjurându-și echipa. În timpul unei lupte la vest de Kiev, rușii vorbesc despre 200 morți în acțiune și 300 de răniți”,  se arată în mesajele publicate de grupul de analiză.

Ar fi fost situații în care soldații ruși au tras unii în alții

”Unii soldați au fost auziți plângând în timpul unei lupte lângă Harkov, într-o altă înregistrare. Au discutat despre probleme cu combustibilul, probleme de coordonare din cauza lipsei de hărți, au solicitat sprijin aerian sau au vorbit despre atacuri cu Iskander. 

Fiecare conversație înregistrată arătă o tulburătoare lipsă de coordonare între unități, uneori rușii chiar au tras unii în alții. Dar și, faptul că sunt dotați cu radiouri analogice și nu au suport logistic. Din cauza comunicațiilor nesecurizate, frecvențele au fost blocate constant de către civili, uneori în mijlocul luptei, astfel că infanteria de la sol nu a putut opera corespunzător și a fost nevoită să se retragă.

O întreagă comunitate s-a creat în jurul acestor comunicări, urmărite de amatori și profesioniști. Sunt ore de înregistrări intense ale discuțiilor armatei ruse, care arată o armată nepregătită pentru o astfel de situație. În curând, vom pune la dispoziție gratuit cât mai multe înregistrări brute pentru jurnaliști și traducători, cu speranța de a face lumină într-o situație istorică în care o armată obișnuită este urmărită de mii de indivizi”, mai scriu analiștii de la Shadowbreak Intl.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Ce discută soldații ruși între ei în Ucraina. Comunicările lor prin radio ar fi fost înregistrate