Antena Meniu Search
x

„Tot ce îmi doresc acum este să mă sinucid”. Soldaţii ruşi, demoralizaţi şi îngroziţi că rămân fără provizii şi combustibil, potrivit unei companii britanice de informații

Soldații ruși care iau parte la invazia Ucrainei sunt într-o „dezordine completă”, potrivit înregistrărilor vocale obținute de o companie britanică de informații.

de Monica Palade

la 02.03.2022, 15:51

Mesajele radio interceptate indică faptul că trupele refuză să se supună ordinelor comandamentului central de a bombarda orașele ucrainene și se plâng că rămân fără provizii de alimente și combustibil.

Înregistrările se numără printre cele aproximativ 24 de ore de material obținut de firma de informații ShadowBreak de la începutul invaziei Ucrainei săptămâna trecută. Într-una dintre conversații, potrivit The Telegraph, un soldat este auzit ca şi cum ar plânge. Într-un alt mesaj, un soldat este auzit pierzându-și cumpătul când întreabă când va ajunge mâncarea sau combustibilul. El spune: „Suntem aici de trei zile! Când naiba ajung?"

Demoralizaţi şi îngroziţi 

Un al treilea mesaj dezvăluie un schimb tensionat de replici, în care același soldat trebuie să-i reamintească unui coleg care vorbește de la un centru de comandă că nu poate folosi artileria într-o zonă până când civilii – care sunt etichetați ca „bunuri” – nu au plecat.

Pe acelaşi subiect

Fondatorul ShadowBreak, Samuel Cardillo, în vârstă de 26 de ani, a declarat pentru The Telegraph că mesajele au fost trimise de amatori care ascultau cu antene. „Ceea ce am descoperit este că trupele ruseşti operează într-o dezordine totală. Nu au nicio idee încotro se îndreaptă și cum să comunice corect între ei. Au fost perioade în care i-am auzit [pe soldații ruși] plângând în luptă, o perioadă în care se insultau unul pe celălalt – evident că nu era un semn de moral mare”, a declarat Cardillo.

Cardillo a mai spus că unele dintre mesaje au fost „dovada crimelor de război”, deoarece au dezvăluit ordinul de a trage rachete în zonele urbane. Alte înregistrări video arată că soldații ruși se retrag spre Rusia, după ce au devenit frustrați, în timp ce într-un sms trimis de un soldat mamei sale ar fi spus: „Singurul lucru pe care îl vreau acum este să mă sinucid”.

Un alt semn că moralul soldaţilor ruşi ar putea fi slab, potrivit unui oficial înalt al apărării din SUA, ar fi că unele trupe au „făcut în mod deliberat găuri” în rezervoarele de benzină ale vehiculelor lor în speranța de a evita lupta. De asemenea, o parte a armatei ruse foloseşte încă stații de radio bidirecționale analogice „walkie talkie”, făcându-le mai vulnerabile la interceptări.

De asemenea, se spune că forțele ucrainene nu au avut nicio problemă să bruieze comunicațiile rusești și să le întrerupă cu imnului lor național.

Într-o altă înregistrare obținută de ShadowBreak, un soldat care plânge spune: „E lent, e lent”. Comunicările mai arată şi că soldaților li s-a spus că vor întâmpina puțină rezistență la intrarea în Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » „Tot ce îmi doresc acum este să mă sinucid”. Soldaţii ruşi, demoralizaţi şi îngroziţi că rămân fără provizii şi combustibil, potrivit unei companii britanice de informații