Antena Meniu Search
x

Cea mai mică Biblie din lume este expusă la Ierusalim

Cea mai mică Biblie din lume este expusă, în aceste zile, într-un muzeu din Ierusalim. Textul ebraic al Vechiului Testament a fost gravat pe o placă de siliciu de mărimea unei gămălii de ac

Vezi și

Cea mai mică Biblie din lume este expusă, în aceste zile, într-un muzeu din Ierusalim. Textul ebraic al Vechiului Testament a fost gravat pe o placă de siliciu de mărimea unei gămălii de ac

Oamenii de ştiinţă au dorit, astfel, să arate că tehnologia de ultimă generaţie se împacă de minune cu învăţăturile de acum câteva mii de ani.

Textul Bibliei evreieşti, Vechiul Testament al creştinilor, cuprinde peste un milion 200.000 de litere. Specialiştii Institutului de Tehnologie din Haifa au reuşit să le graveze pe toate pe o placă de siliciu aurit, asemenea cipurilor de calculator, de numai 0,04 milimetri pătraţi. Performanţa a fost posibilă datorită unei tehnologii extrem de avansate care, însă, în opinia istoricilor, aminteşte de metodele străvechi de scriere.

Aşa-numita Nano-Biblie este expusă la muzeul din Ierusalim alături de celebrele Manuscrise de la Marea Moartă şi o versiune a Vechiului Testament din secolul al zecelea. Vizitatorii au la dispoziţie şi un microscop pentru a citi, dacă vor, minusculele litere.

Expoziţia nu se adresează, însă, teologilor ci, în primul rând, adolescenţilor, pentru a le arăta ce realizări pot avea dacă urmează studii ştiinţifice sau tehnice. Nano-Biblia este expusă cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înfiinţarea muzeului din Ierusalim.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Cea mai mică Biblie din lume este expusă la Ierusalim