Antena Meniu Search
x

Cel mai longeviv pacient cu Covid din UK a pierdut lupta cu boala la 49 de ani, după 1 an şi două luni de spital: "A renunţat la tratament; nu voia să mai trăiască aşa"

Cel mai longeviv pacient infectat cu virusul Covid-19, în Marea Britanie, care a petrecut mai bine de 14 luni şi jumătate internat în spital, şi-a dat ultima suflare împăcat, după ce a refuzat să mai primească tratament în lupta cu boala.

De Larisa Andreescu la 19.06.2021, 17:27

Jason Kelk a fost internat timp de 14 luni şi jumătate la Spitalul St James din Leeds, înainte să-i mărturisească soţiei sale că el nu mai poate trăi în aceste condiţii şi că vrea să oprească tratamentul. Bărbatul de 49 de ani fusese adus şi internat în stare gravă, în data de 31 martie 2020 şi a rămas acolo până vineri, când a fost mutat la un ospiciu şi a murit puţin mai târziu în aceeaşi zi, înconjurat de familie şi cei dragi.

Soția lui, Sue Kelk, în vârstă de 63 de ani, a spus că bătălia lui Jason a devenit prea mare și că a luat decizia de a retrage orice tratament pentru a se putea odihni odată pentru totdeauna.

Aducând un omagiu „sufletului ei pereche” cu care avea o căsnicie de peste 20 de ani, Sue a adăugat: „A fost atât de pașnic. Cu siguranță era important pentru el să părăsească lumea în felul lui. Dar lasă o mulţime de oameni absolut devastaţi. Oamenii ar putea crede că nu a fost curajos, dar Doamne Dumnezeule, a fost extrem de curajos. Extrem. Şi cred că până la urmă asta e cea mai curajoasă chestie, să spui într-un final când ştii că nu mai poţi: nu mai vreau să trăiesc aşa”

Jason, care avea diabet de tip II și astm, a fost internat în spital pe 31 martie și doar câteva zile mai târziu, pe 3 aprilie, a fost transferat la secţia de Terapie Intensivă, potrivit Mirror. A rămas acolo de atunci, luptându-se pentru viața sa în numeroase ocazii după ce virusul i-a afectat plămânii şi rinichii. A continuat să dezvolte probleme de stomac atât de grave încât a ajuns să fie hrănit intravenos până la moarte.

În martie 2021 în final apăruse soarele şi chiar avea o doză de speranţă când, pentru 15 zile consecutiv, a reuşit să reziste fără ventilator. I s-a scos filtrul pe care îl avea în rinichi 24/7 şi se putea bucura de vizitele celor din familie în aer liber, în incinta spitalului, o dată pe săptămână.

Îşi dorea mult să se întoarcă acasă la locuinţa lui din Leeds, spunând că vrea „să stea pe canapea şi să mănânce cu Sue peşte şi chipsuri, stând la televizor”

„Mi-am pierdut speranţa în câteva ocazii, în principal pentru că şi acum destinaţia spre care mă îndrept este atât de departe” menţionase la un momentdat bărbatul.

Soţia: „Nu s-a mai recuperat niciodată”

Refacerea lui Jason continua promiţător, chiar reuşea să bea cea din cană şi să mănânce tort, precum şi să se întoarcă la una dintre pasiunile sale legate de tehnologie, fiind specializat în domeniul IT. Din păcate, la începutul lunii mai, toată bucuria s-a stins. A început să se simtă din ce în ce mai rău, fiind nevoit să fie plasat din nou pe ventilator. Ulterior medicii au descoperit că dezvoltase alte două infecţii.

În momentul în care trecuseră deja trei săptămâni în care era legat de ventilator, Jason a hotărât că „este de ajuns”.

“A vrut ca totul să se termine. Antibioticele funcționau, dar dorinţa lui dispăruse. Cred că Jason din februarie 2020 a dispărut. Cel pe care îl cunoşteam încă era acolo, dar Jason pe care toţi îl iubeam era demult ascuns. La început am încercat să mă pregătesc pe mine. Nu credeam că îşi va dori până la urmă să ia decizia asta, dar îl credeam. În ultimele câteva săptămâni înainte ca starea lui să se înrăutăţească începusem să mă gândesc: ‘Poate acum îmi pot face speranțe’, dar apoi am primit lovitura” a povestit Sue.

Soţia a menţionat că Jason i-a avut alături pe cei dragi, inclusiv pe mama, tatăl şi sora lui, atunci când a închis ochii pentru totdeauna, în această dimineaţă. A lăsat în urmă cinci fii vitregi şi opt nepoţi, doi născuţi anul trecut, pe care nu a avut şansa să îi întâlnească, precum şi altul care trebuie să se nască în curând.

“Fiica mea Katie a scris o poezie frumoasă despre el şi a spus că suntem suflete pereche şi exact asta am fost. De multe ori ne completam propoziţiile pentru că ştiam instinctiv ce voia unul de la celălalt. Ne completam recirproc. Cu siguranţă a fost o viaţă distractivă alături de el. Am făcut multe lucruri împreună, dar aveam şi o mulţime de lucruri pe care urma să le facem” a încheiat Sue, cu o voce vizibil întristată, adăugând că cel mai mult îi va lipsi umorul soţului ei, fiind cel care îi aducea mereu zâmbetul pe buze.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Cel mai longeviv pacient cu Covid din UK a pierdut lupta cu boala la 49 de ani, după 1 an şi două luni de spital: "A renunţat la tratament; nu voia să mai trăiască aşa"

Breaking News

Românii care au trecut de la ROBOR la IRCC încep să regrete. Rate mai mari şi cu 1.000 de lei de la anul

Românii care au trecut de la ROBOR la IRCC încep să regrete. Rate mai mari şi cu 1.000 de lei de la anul