Antena Meniu Search
x

Cel mai mare ziar din Austria: Blocarea aderării României la Schengen e un fiasco. Un proces împotriva Vienei, tot mai probabil

Kronen Zeitung, una dintre cele mai mari publicații din Austria, a făcut o analiză a poziției în care acest stat se află după ce a refuzat aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen. Concluzia jurnaliștilor este că țara lor s-a izolat, și-a atras resentimentele românilor și bulgarilor și că, în plus, s-ar putea confrunta cu un proces în fața Curții Europene de Justiție.

de Redactia Observator

la 13.12.2022, 17:05

Steagurile Austriei și al Uniunii Europene
Cel mai mare ziar din Austria: Blocarea aderării României la Schengen e un fiasco. Un proces împotriva Vienei, tot mai probabil - Profimedia

Jurnaliștii austrieci subliniază că relațiile dintre cele două țări au avut mult de suferit după decizia luată de guvernul cancelarului Karl Nehammer și că primele măsuri luate de partea română au fost rechemarea ambasadorului la Viena, la care se adaugă scrisoarea deschisă trimisă de către ministrul de interne, Lucian Bode.

"Boicotul (n.r din România) ar putea avea repercusiuni și în fața Curții Europene de Justiție (CEJ). Europarlamentarul român Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să dea în judecată Austria pentru veto în fața Curții Supreme a UE. După cum susține europarlamentarul din partea Partidului Popular European, decizia guvernului neagă României drepturi europene fundamentale, în special libertatea de circulație a cetățenilor săi și libera circulație a mărfurilor", notează publicația austriacă.

Boicotul, primul răspuns al României față de decizia cancelarului austriac

Din ce în ce mai mulți români iau parte la boicotul față de produsele și serviciile oferite de firmele cu capital austriac. De exemplu, notează jurnaliștii de la Kronen Zeitung, Federația sindicală națională a industriei alimentare a anunțat  că își va închide conturile de la o bancă austriacă și că recomandă tuturor membrilor săi de a face același lucru.

Austriecii mai notează că un sondaj recent reflectă și furia românilor față de politica Austriei. Aproape 50% dintre cei chestionați au spus că "factorii externi" au fost factorul decisiv pentru veto; iar 56% au fost de părere clară că România ar trebui să ia "măsuri împotriva intereselor economice ale Austriei".

"Ministrul de externe Alexander Schallenberg a încercat să calmeze lucrurile după fiasco-ul Schengen. După cum a anunțat marți Ministerul român de Externe, în marja reuniunii miniștrilor de externe ai UE de luni de la Bruxelles, Schallenberg a inițiat discuții cu omologul său de la București, Bogdan Aurescu. Subiectul a fost veto-ul Austriei împotriva spațiului Schengen, potrivit Ministerului român de Externe", mai adaugă publicație.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Cel mai mare ziar din Austria: Blocarea aderării României la Schengen e un fiasco. Un proces împotriva Vienei, tot mai probabil