Antena Meniu Search
x

Challenge mortal: TikTok dat în judecată pentru moartea a două fetiţe

O familie dă în judecată platforma TikTok din cauza unei provocări care a cauzat moartea celor două fiice.

de Antonia Roşu

la 06.07.2022, 09:16

TikTok dat în judecată pentru moartea a două fetiţe
TikTok dat în judecată pentru moartea a două fetiţe - Profi Media

Cele două fete, în vărstă de 8, respectiv 9 ani, au murit în 2021 prin sufocare din pricina unei provocări virale care circula pe platforma TikTok. „Blackout Challenge” îi incuraja pe utilizatori să se sufoce până la leşin. Parinţii victimelor au intentat procesul împotriva platformei marţi, la judecătoria din Los Angeles.

Familia este reprezentată de către o asociaţie care sprijină părinţii copiilor ce cad pradă abuzului şi dependenţei de reţelele de socializare (Social Media Victims Law Center). Un membru al asociaţiei a invocat pericolul reprezentat de “algoritmul intenţionat şi repetativ” al aplicaţiei care recomandă astfel de conţinut dăunător copiilor şi îi indeamnă să practice provocări care le pot pune viaţa în pericol.

Pericolul devine viral

„TikTok trebuie să plătească pentru faptul că astfel de conţinut a ajuns la cele două fetiţe”, a declarat Matthew P Bergman, avocatul familiei. „Platforma a investit miliarde de dolari pentru a se asigura că materiale care pot fi dăunătoare pentru utilizatori sunt propagate, indiferent de pericol.”

Una dintre fetiţe ar fi primit un telefon mobil când a împlinit vârsta de 8 ani şi ar fi devenit în scurt timp dependentă de videoclipurile postate pe TikTok, scrie The Guardian. Obişnuia să publice materiale în care cânta şi dansa pe TikTok, în speranţa că va deveni faimoasă pe platformă. “Fetiţa credea că provocarea ajunsă virală, prin care utilizatorii trebuiau să se sufoce, o va face celebră pe internet”.

Părinţii ar fi observat urme pe gâtul fetei cu câteva săptămâni înainte de tragicul eveniment, însă nu au bănuit că s-ar putea datora TikTok-ului. “Era o fetiţă în vârstă de 8 ani – nu avea cum să înţeleagă pericolul la care platforma o încuraja să se expună”, a mai spus avocatul celor doi părinţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că femeile din România ar trebui să primească mai mulţi bani decât bărbaţii?

Observator » Stiri externe » Challenge mortal: TikTok dat în judecată pentru moartea a două fetiţe