Antena Meniu Search
x

Video China, tot mai capabilă de o confruntare la scară largă cu SUA. Beijingul are acum opţiuni de atac împotriva întregului teritoriu american

China a lansat primele sale submarine dotate cu rachete ghidate cu propulsie nucleară. Informaţia apare într-un raport al Departamentului de Stat de la Washington, care precizează că marina are acum opţiuni de atac împotriva întregului teritoriu american. Primele trei vor fi operaţionale în vara anului viitor. China este în plin proces de mărire a flotei de submarine şi va avea 65 până peste doi ani. 

de Redactia Observator

la 25.10.2023, 22:17

Vezi și

Tensiunile dintre americani și chinezi continup, iar recent, Ministerul Apărării chinez a criticat recent raportul anual al Departamentului Apărării Statelor Unite privind China, apreciind că documentul distorsionează politica de securitate şi strategia militară a Beijingului, transmite Reuters. În raportul către Congresul SUA, Pentagonul a apreciat că în următorul deceniu China îşi va moderniza, diversifica şi extinde rapid forţele nucleare, de la peste 500 de arme atomice în prezent la peste 1000 până în 2030. Conform documentului, deşi Beijingul susţine public că utilizează tehnologiile nucleare în scopuri paşnice, chinezii vor recurge la noi reactoare rapide şi instalaţii de reprocesare pentru a produce plutoniu destinat armelor nucleare.

"Ne exprimăm nemulţumirea puternică şi opoziţia fermă faţă de acest raport", a declarat într-un comunicat Wu Qian, purtător de cuvânt al ministerului apărării de la Beijing. El a afirmat că dezvoltarea forţelor armate ale Chinei are scopul de a limita ameninţarea războiului, de a garanta securitatea ţării şi pacea mondială, nefiind îndreptată împotriva niciunui stat sau obiectiv anume.

China şi Statele Unite s-au acuzat reciproc în ultima vreme pe teme de securitate globală şi naţională, în legătură cu interacţiunile militare din Marea Chinei de Sud şi în privinţa Taiwanului, revendicat de Beijing ca teritoriu chinez, reaminteşte Reuters. În 2022, Pentagonul afirma că RP China "şi-a amplificat presiunea diplomatică, politică şi militară asupra Taiwanului".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » China, tot mai capabilă de o confruntare la scară largă cu SUA. Beijingul are acum opţiuni de atac împotriva întregului teritoriu american