Antena Meniu Search
x
LIVE

Chinezii fac coadă la loterie în încercarea de a se îmbogăţi. Număr record de bilete vândute în ultima lună

Vânzările de bilete de loterie în China au ajuns în luna aprilie la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, arată datele publicate miercuri. Economiştii subliniază că în special tinerii sunt interesaţi să îşi încerce norocul în contextul incertitudinilor economice generate de pandemie.

De Redactia Observator la 24.05.2023, 16:22
Efectele crizei economice: număr record de bilete vândute la loteria din China - Shutterstock

A doua mare economie a lumii îşi revine după trei ani de restricţii impuse de COVID-19, înregistrând o creştere de 4,5% în primul trimestru, însă datele statistice din luna aprilie sugerează că economia încetineşte, iar rata şomajului în rândul tinerilor a atins un nivel record de 20,4%.

Incertitudinea economică, un impuls pentru chinezi să-şi încerce norocul

În acest context, vânzările naţionale de bilete de loterie au crescut cu 62% în ritm anual în luna aprilie, până la 50,33 miliarde yuani (7,28 miliarde de dolari), cea mai ridicată valoare înregistrată în luna aprilie a ultimului deceniu, în timp ce pe ansamblul primelor patru luni creşterea este de 49,3% până la 175,15 miliarde yuani, arată datele Ministerului de Finanţe de la Beijing.

"Să ai un salariu de un milion nu este atât de bine cum este să câştigi un milion", spune Freddie Xiao, o tânără de 28 de ani specialistă în marketing la o companie din domeniul internetului, în timp ce cumpăra bilete de loterie la un mall din Beijing. Tânăra spune că este motivată şi de temerile că ar putea să îşi piardă locul de muncă.

Pe acelaşi subiect

Unii economişti sunt de părere că există o corelaţie între incertitudinile economice şi vânzările de bilete la loterie.

"Oamenii, în special tinerii, speră să se îmbogăţească peste noapte. Asta are legătură şi cu economia, deoarece mulţi tineri nu au o ocupaţie şi merg la ghişeele loteriei", spune Yi Xianrong, economist la Universitatea Qingdao.

Partidul Comunist Chinez a interzis jocurile de noroc după ce a preluat puterea în 1949, însă loteriile sportive gestionate de stat au devenit extrem de populare de la lansarea lor în anii 1980. Produsele de loterie sunt vândut în mod frecvent sub forma unor bilete fizice de loterie la vânzătorii autorizaţi.

Săptămâna aceasta un comerciant ambulant din provincia Zhejiang, din estul Chinei, a sărbătorit câştigarea unui pot de 26 de milioane de yuani prin distrugerea propriului stand de mâncare stradală, filmuleţul devenind viral pe social media. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Chinezii fac coadă la loterie în încercarea de a se îmbogăţi. Număr record de bilete vândute în ultima lună