Antena Meniu Search
x

Zelenski se declară "şocat" că ONU şi Crucea Roşie nu şi-au oferit ajutorul după distrugerea barajului Kahovka. "Ei nu sunt aici"

Război în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat şocat de ceea ce el consideră că este un eşec al Naţiunilor Unite şi al Crucii Roşii de a ajuta după distrugerea barajului de la Kahovka, în timp ce premierul său a cerut ajutor din partea agenţiilor internaţionale, relatează Reuters.

de Redactia Observator

la 08.06.2023, 10:38

Zelenski se declară "şocat" că ONU şi Crucea Roşie nu şi-au oferit ajutorul după distrugerea barajului Kahovka. "Ei nu sunt aici"
Zelenski se declară "şocat" că ONU şi Crucea Roşie nu şi-au oferit ajutorul după distrugerea barajului Kahovka. "Ei nu sunt aici" - Profimedia Images

Deşi catastrofa a avut loc cu multe ore în urmă, "ei nu sunt aici", a declarat Zelenski pentru ziarele germane Bild şi Die Welt, dar şi pentru Politico. "Nu am primit niciun răspuns. Sunt şocat", a declarat preşedintele ucrainean.

Premierul Denîs Şmîhal a îndemnat organizaţiile umanitare internaţionale să ofere asistenţă urgentă. "Ocupanţii ruşi nu fac nici măcar un efort pentru a-i ajuta pe aceşti oameni, i-au lăsat să piară", a declarat Denîs Şmîhal vorbind în limba engleză într-un videoclip postat pe Telegram. "Facem apel la voi să vă ocupaţi de evacuarea oamenilor de pe teritoriul regiunii Herson ocupat de Rusia. Trebuie să salvăm vieţile oamenilor pe care ocupanţii i-au condamnat la moarte", a spus premierul ucrainean.

În interviul său, Zelenski a declarat că soldaţii ruşi trăgeau de la distanţă în timp ce încercările de salvare erau în desfăşurare. "De îndată ce echipele noastre încearcă să îi salveze, se trage asupra lor", a declarat el, potrivit sursei citate.

Ce a vorbit Zelenski cu Macron

Ulterior, Zelenski a declarat pe Telegram că a vorbit cu preşedintele francez Emmanuel Macron despre situaţia de mediu şi umanitară din regiunea Herson. "Am expus nevoile generale ale Ucrainei pentru a face faţă dezastrului. Şi am discutat despre posibilitatea de a implica mecanismele internaţionale pentru a investiga cauzele sale", a declarat preşedintele ucrainean. "Şi am discutat despre posibilitatea ca AIEA (organismul de supraveghere nucleară al ONU) şi (şeful său) Rafael Grossi să consolideze controlul asupra centralei nucleare din Zaporojie", a mai spus el.

Un mare bazin de răcire pentru centrală, situat în amonte de barajul spart, este plin şi are suficientă apă pentru mai multe luni, a declarat marţi AIEA, însă miercuri a anunţat totuşi că îşi consolidează prezenţa la Zaporojie şi eforturile sunt canalizate pentru asigurarea rezervelor de apă pentru răcirea reactoarelor de la Zaporojie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Zelenski se declară "şocat" că ONU şi Crucea Roşie nu şi-au oferit ajutorul după distrugerea barajului Kahovka. "Ei nu sunt aici"