Antena Meniu Search
x

Cine e bloggerița Daphne Caruana Galizia, UCISĂ mișelește pentru că a luptat cu mafia și corupția din țara ei. Trupul ei a fost sfârtecat de o bombă pusă în mașină

Moartea lui Daphne Caruana Galizia a șocat Malta. Luni, mașina în care se afla bloggerița a sărit în aer, explozia auzindu-se la zeci de kilometri.

Moartea lui Daphne Caruana Galizia a șocat Malta. Luni, mașina în care se afla bloggerița a sărit în aer, explozia auzindu-se la zeci de kilometri.

Daphne Caruana Galizia a fost o jurnalistă care a luptat ani de zile pentru a expune mafia și corupția din Malta.

Crima care a îngrozit Malta

Pe acelaşi subiect
Jurnalista Daphne Caruana Galizia, ucisa de o bomba plasata in masina ei

Luni, la prânz, Daphne Caruana Galizia a plecat de acasă, din orașul Bidnija, iar pe drum mașina sa Peugeot 108 a explodat, zgomotul deflagrației auzindu-se la distanță de câțiva kilometri.

Potrivit primelor informații, un dispozitiv exploziv i-a spulberat maşina, bucăţi din vehicul ajungând pe toată strada, dar și pe un câmp învecinat. Poliția, care nu a dorit să confirme identitatea victimei, a anunțat că trupul acesteia a fost pur și simplu aruncat din mașină de suflul exploziei.

Presa locală scrie că unul dintre cei trei fii al bloggeriței a ajuns în scurt timp la locul exploziei după ce ar fi auzit zgomotul de la ei de acasă.

Dosarul Panama Papers

Bloggerița ale cărei postări adunau mai mulţi cititori decât ziarele din Malta a fost unul dintre pionii principali în investigaţia Panama Papers în Malta, în urma căreia, mai mulţi miniştri din Malta şi chiar soţia premierului Joseph Muscat au fost acuzaţi că deţin conturi secrete în străinătate.

Șeful Cabinetului său și unul dintre miniștri a recunoscut că aveau companiei nedeclarate în Panama, însă soția premierului a negat acuzațiile.

Guvernul maltez a demisionat, în urma acestui scandal, însă Joseph Muscat, care deține această funcție din 2013, a fost reales în urma scrutinului care s-a desfășurat în luna iunie a acestui an.

Mafia din Malta, ținta bloggeriței

Anchetele desfășurate de cunoscuta jurnalistă vizau nu numai instituţiile publice din Malta, cât şi personaje influente ale lumii interlope din această țară.

Daphne Caruana Galizia, jurnalista ucisa de o bomba plasata in masina ei

Descrisă recent de Politico drept “one-woman WikiLeaks”, Galizia a făcut numeroase dezvăluiri despre băncile care spălau bani pentru mafie, despre averea strânsă de personaje influente din țară sau despre corupția magistraților din Malta.

Cele mai recente dezvăluiri ale ei îl vizau tot pe premierul maltez Joseph Muscat şi pe doi dintre consilierii săi cei mai apropiaţi, făcând legătura între companii offshore deţinute de cei trei şi vânzarea de paşapoarte malteze şi plăţi din partea guvernului Azerbaidjanului.

Reacții după moartea bloggeriței

Premierul Joseph Muscat a fost printre primii care au reacționat după moartea jurnalistei, condamnând această "crimă barbară".

El a promis că va face totul pentru ca ucigaşii ziaristei să fie aduşi în faţa justiţiei, menționând chiar că a fost cerut sprijinul FBI în ancheta inițiată după moartea acesteia.

La rândul său, preşedintele Maltei, Marie-Louise Coleiro Preca, a făcut apel la calm.

"În aceste momente, când ţara este şocată de un astfel de atac, cer tuturor să îşi cântărească vorbele, să nu dea verdicte şi să dea dovadă de solidaritate", a spus ea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Stiri externe » Cine e bloggerița Daphne Caruana Galizia, UCISĂ mișelește pentru că a luptat cu mafia și corupția din țara ei. Trupul ei a fost sfârtecat de o bombă pusă în mașină