Antena Meniu Search
x

Comemorarea revoltei studenţeşti din 1973 de la Atena, urmată de violenţe. Zeci de anarhişti s-au bătut cu poliţiştii

Ca în fiecare an, la Atena a fost comemorată revolta studenţească din 1973, reprimată violent de regimul militar aflat, atunci, la putere în Grecia.

Vezi și

Ca în fiecare an, la Atena a fost comemorată revolta studenţească din 1973, reprimată violent de regimul militar aflat, atunci, la putere în Grecia. Şi tot ca în fiecare an, manifestaţiile paşnice au fost urmate de confruntări violente între forţele de ordine şi un mic grup de anarhişti, care au provocat haos în centrul capitalei.

Străzile Atenei au fost din nou cuprinse de flăcări după ce zeci de tineri mascaţi i-au atacat pe scutieri cu sticle incendiare şi artificii. Laserele au devenit şi ele arme menite să dezorienteze forţele de securitate. Care au ripostat cu grenade de şoc şi gaze lacrimogene.

Corespondentul Observatorului în Grecia, Veronica Todor, transmite că focul a cuprins şi uniformele unor scutieri, dar nimeni nu a fost grav rănit. Confruntările, devenite o tradiţie la Atena, au izbucnit la încheierea unor manifestaţii de comemorare a revoltei studenţeşti din 1973, împotriva dictaturii militare din acea vreme. Generalii au trimis, atunci, soldaţii şi tancurile împotriva studenţilor protestatari. Mai mulţi tineri au fost ucişi. Revolta a fost înfrântă dar, un an mai târziu, dictatura s-a prăbuşit, iar în Grecia s-a instaurat din nou democraţia. De atunci, în fiecare an, comemorarea revoltei este şi un prilej de exprimare a nemulţumirii populaţiei faţă de măsurile guvernelor.

Manifestările au început, ca de obicei, prin depunerea de flori la locul unde, acum 44 de ani, un tanc a intrat cu forţa în incinta politehnicii, pentru a pune capăt revoltei. Au urmat manifestaţii care s-au încheiat, tot potrivit tradiţiei, la ambasada americană. Au luat parte peste 10.000 de oameni şi nu s-au produs incidente.

Guvernul mobilizase, însă, 5000 de poliţişti, prevăzând că, la încheierea manifestaţiilor paşnice, vor intra în scenă anarhiştii. Aşa s-a şi întâmplat. Grecii suferă, încă, de pe urma măsurilor de austeritate impuse de finanţatorii externi pentru limitarea deficitului bugetar şi a datoriei publice. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Comemorarea revoltei studenţeşti din 1973 de la Atena, urmată de violenţe. Zeci de anarhişti s-au bătut cu poliţiştii