Antena Meniu Search
x

Comisia Europeană anunță planul de redresare economică

Angela Merkel şi Emmanuel Macron propun ca Uniunea Europeană să creeze un fond de 500 de miliarde de euro, pentru redresarea economiilor din statele membre grav afectate de urmările pandemiei.

de Redactia Observator

la 27.05.2020, 11:48

Vezi și
  • Discuţiile pe această temă sunt complicate.
  • Retragerea Marii Britanii a redus veniturile bugetului.

Fondul ar fi constituit prin împrumuturi de pe pieţele financiare, cu dobânzi mai reduse, deoarece vor avea garanţia întregii Uniuni. Iar banii astfel colectaţi ar urma să fie distribuiţi ţărilor europene care au mai mare nevoie de ajutor. Italia, Grecia, Spania sau Portugalia ar fi cele mai importante beneficiare. Valoarea totală a ajutoarelor va trece de o mie de miliarde de euro.

Angela Merkel: Vom acţiona astfel încât, şi după această criză, Europa să continue să lupte, unită, pentru pace şi prosperitate.

Dar propunerea Franţei şi Germaniei nemulţumeşte guvernele altor patru ţări membre, reunite în aşa-numitul "Grup al Cumpătatelor": Olanda, Suedia, Austria şi Danemarca.

Ele cred că o parte din bani s-ar irosi dacă ar fi, pur şi simplu, dăruiţi ţărilor membre, fără obligaţia de restituire. Prin urmare, propun ca ajutoarele să ia forma unor credite rambursabile, însoţite de condiţii a căror îndeplinire să fie atent monitorizată.

Magdalena Andersson: Va trebui să discutăm în ce condiţii vor fi acordate aceste credite. Şi, bineînţeles, trebuie să fim rezonabili şi realişti, atât în ce priveşte volumul cât şi termenul de restituire.

Analiştii economici se aşteaptă la negocieri dure între Franţa şi Germania pe de o parte şi grupul "Cumpătatelor" de cealaltă parte. Dar compromisul trebuie găsit repede deoarece restricţiile impuse de pandemie au efecte grave chiar şi în ţările bogate.

Guvernul german a alocat nouă miliarde de euro pentru salvarea companiei aeriene naţionale Lufthansa, iar industria auto franceză va primi ajutoare de stat de opt miliarde.

Emmanuel Macron: Activitatea acestui sector a scăzut, în medie, cu 80 la sută. Este ceva fără precedent, în afara perioadelor de război.

Guvernul de la Paris a avertizat, pe de altă parte, că Fondul de Redresare şi celelalte ajutoare de urgenţă în urma pandemiei nu trebuie să afecteze bugetul propriu-zis al Uniunii, pe următorii şapte ani.

Discuţiile pe această temă sunt complicate deoarece retragerea Marii Britanii a redus veniturile bugetului comun.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Comisia Europeană anunță planul de redresare economică