Antena Meniu Search
x

Coreea de Nord susține că manifestele trimise peste graniță de activiștii din Sud ar putea purta coronavirusul

Coreea de Nord și-a avertizat cetățenii să nu citească pliantele și afișele de propagandă trimise prin intermediul baloanelor, peste graniță, de către activiștii din Coreea de Sud, spunând că ar putea purta coronavirusul, scrie The Guardian. 

de Redactia Observator

la 07.05.2021, 15:45

Baloanele trimise de activiștii din Coreea de Sud, prin DMZ, în Nord
Baloanele trimise de activiștii din Coreea de Sud, prin DMZ, în Nord - Profimedia Images
  • Cele două state vecine au convenit să înceteze acest schimb de propagandă, iar sancțiunile pentru cei care încalcă legea sunt dure

Ziarul Rodong Sinmun a îndemnat cetățenii nord-coreeni să nu citească manifestele trimise cu balonul din Sud: „Chiar și când întâlnim un obiect ciudat, purtat de vânt, trebuie să-l considerăm ca o posibilă cale de transmitere a coronaviruslui, nu ca pe un fenomen natural ”.

Avertismentul a venit în ziua în care poliția sud-coreeană a făcut percheziții în biroul unui activist care a spus că a folosit baloane pentru a trimite sute de mii de pliante de propagandă către Coreea de Nord, sfidând o nouă lege controversată, potrivit The Guardian. Activistul Park Sang-hak, un cunoscut dezertor nord-coreean, este prima persoană investigată de când legislația a intrat în vigoare, în martie.

Parlamentul sud-creean a adoptat rapid o lege care interzice trimiterea de manifeste sau dispozitive de stocare de date de tip USB - o soluţie privilegiată în trimiterea unor informaţii din afara ţării unui stat aprope complet izolat de lume.

Sancțiuni pentru cei care încalcă legea

Pe acelaşi subiect

Parlamentul sud-creean a adoptat rapid o lege care interzice trimiterea de manifeste sau dispozitive de stocare de date de tip USB - o soluţie privilegiată în trimiterea unor informaţii din afara ţării unui stat aprope complet izolat de lume.

Cei care încalcă legea riscă până la trei ani de închisoare sau o amendă în valoare de 30 de milioane de woni (aproximativ 22.300 de euro).

Această lege a trezit îngrijorări cu privire la libertatea de exprimare, iar Statele Unite - un aliat al Coreei de Sud - au subliniat că legea ridică ”o problemă importantă în domeniul drepturilor omului”, într-un raport anual publicat în martie.

Nord-coreeni ”au dreptul să afle adevărul, chiar dacă drepturile lor ale omului sunt călcate în picioare de către regimul” lui Kim Jong-un, a subliniat Park Sang-hak, care denunţă această lege sud-coreeană.

Cele două state vecine au convenit să înceteze acest schimb de propagandă - inclusiv la portavoci puternice - în cadrul unui prim summit între preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi Kim Jong Un, în 2018.

Activişti din Sud, conduşi în principal de transfugi nord-coreeni, îşi continuă însă neabătut activiăţile în apropiere de frontieră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Coreea de Nord susține că manifestele trimise peste graniță de activiștii din Sud ar putea purta coronavirusul