Antena Meniu Search
x

Video Corespondență din Odessa. Orașul devenit fortăreață se pregătește de o rezistență eroică

Războiul Rusia - Ucraina continuă în Odessa. Orașul se așteaptă la un atac iminent al rușilor. Localnicii ajută armata și se pregătesc de o rezistență eroică, în cazul în care rușii se decid să avanseze. Fiecare stradă va fi apărată, promite primarul, care a anunțat că va face din Odessa o fortăreață.

de Redactia Observator

la 03.03.2022, 22:48

Vezi și

Informații oficiale arătau că Odessa urma să fie atacată de mai multe nave de rusești aflate în poziții de atac. Între timp, armata ucraineană a minat apele teritoriale și plajele. Autoritățile de acolo se așteptau la un atac în următoarele 24 de ore. De asemenea, am observat ce se întâmpla în oraș - localnicii și armata ridicau tot mai multe baricade și încercau să blindeze oarecum malul mării. De acolo au fost evacuați toți localnicii în ultimele 24 de ore. La ieșirea din Odessa a fost o coadă continuă de refugiați, oamenii încercau să intre în Republica Moldova sau România. A fost motivul pentru care am dorit să ne punem la adăpost, la fel ca în Mariupol, oraș pe care l-am părăsit cu o zi înainte de a fi încercuit. Cei din Odessa se așteaptă la un atac iminent și au structurat apărarea Odessei pentru a rezista cel puțin câteva zile, dacă atacul Federației Ruse va veni dinspre mare, a transmis Laurențiu Rădulescu.

Sirene asurzitoare se aud din oră-n oră, fără oprire, în Odessa

Alarmele îndeamnă oamenii să-şi caute refugiu pentru a-şi salva viaţa. Parcările din Odessa au devenit buncăre unde ucrainenii se adună şi se roagă să fie o alarmă falsă. E atâta frică în aer, încât simţi cum te strâng pereţii. 

Câteva cutii de carton ţin loc de pat. Copii speriaţi, părinţi care încearcă să mimeze liniştea şi câini agitaţi. Nopţile au devenit un coşmar teribil. Sunt cozi uriaşe de maşini la ieşirea din Odessa, iar gara din oraş este sufocată de oameni care caută scăpare.

Pe acelaşi subiect

În autocare, oamenii şi-au luat strictul necesar de acasă. Câteva valize, câteva haine şi provizii de apă şi mâncare. Majoritatea femei însoţite de copii pentru care joaca de-a războiul a devenit o realitate de nesuportat. Mulţi şi-au luat la revedere de la taţi şi pleacă spre necunoscut. 

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Majoritatea celor care pleaca din Odessa fac acest lucru cu ajutorul autocarelor. Ambasadele mai multor ţări încearcă să-şi evacueze oamenii de aici, din Odessa. Ambasada Israelului, ambasada Greciei este pregătită. Cu maşini personale, cu autocare, o parte dintre ei cu trenul. De aici, din gara principală din Odessa.

Odessa rezistă eroic atacului rusesc

Un oraş strategic, cosmopolit până acum câteva zile, a devenit o fantomă. La prima oră, în port, navale ruseşti se apropiau de mal. Primarul din Odessa se aşteaptă la un atac iminent. Îi e teamă, dar ucrainenii nu vor ceda fără luptă. 

Gennadiy Trukhanov, primar Odessa: Forţele militare ale Ucrainei au o strategie de apărare a Odessei. Locuitorii Odessei s-au organizat în gărzi de voluntari. Tot oraşul e divizat în sectoare, pentru ca fiecare casă, fiecare stradă să fie apărată. Vrem să facem din Odessa o fortăreaţă. 

Pe lângă militari, oamenii de rând au ridicat baricade din saci cu nisip de-a lungul ţărmului. Sunt gata să-şi apere casele de urgia armatei ruse. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Corespondență din Odessa. Orașul devenit fortăreață se pregătește de o rezistență eroică