Antena Meniu Search
x

Cum încearcă croații să-și recâștige turiștii după ridicarea restricțiilor

Croaţia, ţara cu milioane de turişti în fiecare an, simte deja efectele pandemiei. Graniţele s-au deschis, dar oraşele care erau invadate, la propriu, de oameni de pe toată planeta, par acum părăsite. Însă croaţii privesc spre lunile ce vor veni cu optimism. Sezonul turistic 2020 e despre supravieţuire, nu neapărat despre câştiguri. E ceea ce echipa Observator a înţeles de-a lungul călătoriei prin sudul Europei.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 21.06.2020, 22:10

Vezi și
  • Numărul rezervărilor la hoteluri a scăzut dramatic în această perioadă.
  • Hotelierii fac reduceri cu aproximativ 20%.

Fotograf: N-are importanţă că e gol. Important e ce arăţi în fotografia ta. Acum o luna a fost pustiu cu adevărat. Doar vreo trei porumbei şi două pisici dormind acolo. 

Aşa va rămâne Dubrovnik în amintirile localnicilor şi în colecţia de imagini a acestui fotograf: un loc în care timpul şi oamenii s-au oprit, în aşteptarea unor vremuri mai bune.

De la înălţime, dezastrul nu se vede atat de bine. Dar pe masura ce ne apropiem, totul capata alta forma si cifre dureroase mai ales pentru cei din industria turismului.

Maia, agent vanzari hotel: Numarul de rezervari la hotelul nostru a scazut cu aproximativ 92 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Doar localnicii savurează aceste momente de liniste in orasul vesnic furnicar. Iar pentru televiziunile locale aceasta chiar e o stire.

Laura Domitrovici, jurnalist: Am citit undeva ca in acest weekend in toata Croatia au fost 50000 turisti, dar in mod normal aveam milioane in aceasta perioada a anului.

Numeroși turiști veneau în fiecare an să calce pe urmele personajelor preferate din Urzeala Tronurilor.  Din lipsa totala de turisti, pana si magazinul oficial al serialului, care este una din principalele atractii ale locatiei, sta acum cu lacatul pe usa.

Dar orasul se pregateste, incet, incet, sa revina la viata de dinainte de pandemie.  Desi mai e putin pana la sfarsitul lunii iunie, din lipsa de turisti, pe plaja Banje din Dubrovnik, cea mai frumoasa si mai aglomerata in mod normal, din oras, inca se lucreaza si arata mai degraba a santier decat a loc gata sa isi primeasca turistii.

Marion Kusk, manager de receptie hotel: E o situatie unica. Numarul de oaspeti nu e foarte bun, dar incercam sa facem niste oferte speciale.

Mai precis, hotelierii au decis sa reduca preturile la cazare cu aproximativ 20 la suta. Modelul a fost imediat preluat de toti comerciantii.  

Maia, agent vanzari hotel: Tot orasul a scazut preturile, nu doar noi. E la fel si in restaurante sunt preturi speciale, de asemenea, in luna iunie, si la muzee, toate muzeele din orasul vechi sunt gratuite.

Dupa furtuna, vine intotdeauna soare, isi spun cu speranta oamenii din turism. Iar curcubelul care ne apare in fata, dupa o ploaie torentiala, e un semn ca totul va fi bine. Echipa Observator se indreapta spre Split.

În Croatia, pentru a ajunge in orasele de pe coasta sau pe insule, aproape toata lumea alege ca mijloc de transport feribotul. Pandemia nu a schimbat nimic atunci cand vine vorba de procedura. Însa un lucru e diferit de aceasta data. Platforma e aproape goala, la fel si locurile pentru pasageri.

Pe feribot incap, in mod normal, 130 de masini. Acum, daca sunt 30. Nicolas, abia a deschis barul de pe ferryboat de o saptamana. Doua luni a fost inchis.

Nicolas, barman feribot: Coronavirusul a mai redus din preturi. Cam 10 procente.

Si totusi, in oras, printre localnici gasim si cativa turisti rataciti. Stefan si Julia au venit din Germania, ca sa isi mai ridice moralul dupa ce pandemia le-a stricat o mare petrecere.

”Ar fi trebuit sa fim acum in luna de miere doar ca din cauza coronavirus am anulat nunta asa ca am decis sa calatorim un pic prin Europa”, spun cei doi logodnici.

Croatia iubeste, Romania, iar croaţii privesc spre ţara noastră cu speranţă.

Fotograf: Dragi prieteni din Romania, daca vreti sa vedeti cel mai frumos oras de pe coasta adriatica , nu ezitati, veniti in Croatia! Nu ezitati si nu fiti timizi, veniti aici. Daca vreti sa va casatoriti in Dubrovnik, e posibil, daca vreti doar sa va distrati, e posibil, daca vreti doar sa va ingrasati, ca mine, e de asemenea posibil!

Noi ne pregătim de întoarcerea în ţară, nu înainte de a trece încă o graniţă: spre Serbia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Cum încearcă croații să-și recâștige turiștii după ridicarea restricțiilor