Antena Meniu Search
x

Cu cât a scăzut fluxul de gaz rusesc către Europa prin Ucraina după ce Kievul a închis o rută cheie

Volumul de gaze ruseşti care tranzitează prin Ucraina a scăzut miercuri, au transmis atât Moscova, cât şi Kievul. Exporturile de gaze rusești prin Ucraina au scăzut miercuri la 72 de milioane de metri cubi  de la 96 milioane, cu o zi în urmă, potrivit Gazprom. Kievul a suspendat fluxul de gaze rusești printr-un punct de tranzit cheie deoarece se află sub controlul rușilor. Război Rusia - Ucraina, ziua 77 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 11.05.2022, 17:01

Cu cât a scăzut fluxul de gaz rusesc către Europa prin Ucraina după ce Kievul a închis o rută cheie
Cu cât a scăzut fluxul de gaz rusesc către Europa prin Ucraina după ce Kievul a închis o rută cheie - Shutterstock

Fluxurile de gaze rusești către Europa prin Ucraina au scăzut miercuri cu un sfert, după ce Kievul a oprit o rută importantă de tranzit, relatează Reuters. Punctul de tranzit Sohranovka (Sokhranivka) închis de Ucraina livrează în mod normal aproximativ 8% din fluxurile de gaz rusești către Europa. Statele europene încă primesc fluxurile de gaze contractate. Coridorul ucrainean trimite gaze în special către Austria, Italia, Slovacia și alte state est-europene.

Perturbarea de miercuri a dus prețul de referință al gazului în Europa la 100 de euro pe megawat oră la deschiderea pieței, apoi a scăzut. Prețul gazului este cu peste 250% peste nivelul de acum un an. Gazprom a declarat marți că nu este posibil din punct de vedere tehnic să fie deviat întreg volumul de la Sohranovka pe ruta Sudzha, așa cum a propus GTSOU.

"Tranzitul a scăzut astăzi", a declarat miercuri pentru France Presse Iuri Vitrenko, şeful societăţii energetice ucrainene Naftogaz, fără a oferi alte precizări, potrivit AFP, citat de Agerpres. Este pentru prima oară de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, când tranzitul de gaze este perturbat la ieşire, a indicat consiliera lui Vitrenko, Svitlana Zalişciuk.

Operatorul rețelei de gaze din Ucraina, GTSOU, a declarat marți seara că va opri fluxul de gaze ruseşti către Europa prin Sohranivka pe 11 mai, la ora 7:00 AM şi va folosi o rută alternativă - Sudzha - deoarece nu poate controla infrastructura din teritoriile ocupate. 

Pe acelaşi subiect

Ucraina a oprit tranzitul de gaze printr-un punct asupra căruia a pierdut controlul, din cauza războiului

Operatorul ucrainean de gazoducte GTSOU a afirmat, într-un comunicat, că grupul rusesc Gazprom a închis robinetul spre o ramură ucraineană a gazoductului după declaraţiile sale de marți. GTSOU a avertizat marţi seara că nu mai poate asigura tranzitul obişnuit din cauza prezenţei forţelor ruse la instalaţiile din Sohranovka şi Novopskov, în regiunea Lugansk şi prin care tranzitează o treime din gazele ruseşti destinate Europei.

Acesta a denunţat "prelevări ilegale" din "gazele destinate tranzitului", trimise - potrivit Kievului - spre teritoriile ocupate de Rusia în estul Ucrainei, fără a da cifre. Operatorul ucrainean cere ca gazul rusesc să fie orientat spre un alt punct de trecere, la Sudja (Sudzha), situat în teritoriile controlate de Kiev.

Operatorul ucrainean a declarat stare de “forță majoră”

Gazprom, la rândul său, a dezminţit marţi orice caz de "forţă majoră" şi a argumentat că este imposibil să devieze volumele de gaze "din motive tehnice". GTSOU susține că a luat decizia citând un caz de ”forţă majoră”, clauză invocată atunci când un contract este afectat de ceva care nu poate fi controlat. Gigantul energetic rus a confirmat pentru agenţia de presă TASS că volumele de gaze vor scădea în această zi la 72 milioane de metri cubi, de la 95,8 milioane de metri cubi livrate marţi.

Potrivit cifrelor publicate de GTSOU miercuri dimineaţă, volumele trecând prin Sohranovka au scăzut la zero, iar cele prin Sudja sunt prevăzute în creştere, dar nu suficient pentru a compensa scăderea. "Este un joc politic de partea lor", a spus Svitlana Zalişciuk: "Ei vor încerca să ne prezinte ca pe nişte iresponsabili, dar este exact contrariul. Ei ne-au ocupat teritoriile, noi nu mai avem acces la infrastructurile noastre".

Gazprom anunță că încă trimite gaze către Europa prin Ucraina

Întrebat despre această scădere a livrărilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat doar că "Rusia şi-a onorat obligaţiile sale contractuale şi va continua să o facă". O purtătoare de cuvânt a Ministerului german al Economiei a indicat că Berlinul "urmăreşte situaţia îndeaproape", dar a subliniat că "securitatea energetică" a Germaniei continuă "să fie asigurată".

Ucraina este o importantă rută de tranzit pentru gazele ruseşti consumate în Europa. Moscova şi Kievul au menţinut până în prezent acest flux în pofida invaziei ruse declanşate la 24 februarie. Europenii depun eforturi pentru a se debarasa de dependenţa energetică faţă de Rusia, după lansarea ofensivei sale, cu scopul de a putea sancţiona Moscova şi mai sever.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Cu cât a scăzut fluxul de gaz rusesc către Europa prin Ucraina după ce Kievul a închis o rută cheie