Antena Meniu Search
x

Video Culmea ironiei. Un preot rus a sfințit o statuie a lui Stalin, de 8 metri, fără acordul superiorilor. Reacția Patriarhiei Moscovei

Preoţii ortodocşi care au sfinţit recent în Rusia o statuie a dictatorului sovietic Stalin, în cadrul unui eveniment public, au acţionat fără "binecuvântarea" sau aprobarea superiorilor lor, relatează AFP. Pe 15 august, o statuie înaltă de opt metri a fostului lider sovietic a fost inaugurată în faţa unei fabrici din oraşul Velikie Luki, din regiunea Pskov (vest), în prezenţa reprezentanţilor Partidului Comunist local, transmite Agerpres.

de Adrian Popovici

la 18.08.2023, 17:09

Potrivit imaginilor video publicate în presa rusă, la ceremonie au participat preoţi ortodocşi, iar unul dintre ei a stropit cu apă sfinţită statuia lui Stalin, despre care se ştie că a ordonat masacrul a mii de preoţi şi persecutarea Bisericii. Într-un comunicat publicat joi, dieceza locală, de pe lângă Patriarhia Moscovei, a declarat că aceşti clerici au participat la eveniment "fără binecuvântarea sau acordul" superiorilor lor.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Acţiunile şi declaraţiile lor nu exprimă poziţia conducerii Bisericii Ortodoxe Ruse şi reflectă doar propriile opinii şi convingeri", a spus dieceza, adăugând că a fost lansată o "inspecţie" care îi vizează.

Stalin şi Biserica Ortodoxă

La putere între sfârşitul anilor 1920 şi 1953, Iosif Stalin a instituit un regim totalitar în Uniunea Sovietică care a făcut milioane de morţi. Zeci de mii de preoţi ortodocşi au fost executaţi sau deportaţi în gulag această perioadă. Mii de biserici şi monumente religioase au fost, de asemenea, distruse din ordinul lui. În 1943, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Stalin a reînfiinţat Biserica rusă, reprimată după Revoluţia bolşevică din 1917, permiţând din nou alegerea unui patriarh, aflat însă sub controlul strict al serviciilor secrete.

În Rusia, dictatorul se bucură de o amintire ambivalentă, întreţinută de Kremlin, care îl prezintă ca fiind părintele victoriei sovietice asupra naziştilor din 1945. Monumente în memoria sa există în ţară, însă sunt rare. Kremlinul nu neagă represiunile sovietice, însă le minimalizează, prezentându-le ca pe o tragedie fără un adevărat vinovat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Culmea ironiei. Un preot rus a sfințit o statuie a lui Stalin, de 8 metri, fără acordul superiorilor. Reacția Patriarhiei Moscovei