Antena Meniu Search
x

Interviu Cum a devenit Israelul lider global în campania de imunizare anti-covid

Israelul a vaccinat mai bine de 1 milion de oameni anti-covid şi promite ca în ianuarie să dubleze acest număr.

Ana Constantin
de Ana Constantin

la 08.01.2021, 10:36

Vezi și
  • Interviu exclusiv cu ambasadorul Israelului.
  • Cele mai importante ştiri ale zilei sunt la Observator, ora 19:00.

Campania de vaccinare merge poticnit în ţările de pe continent. Comisia Europeană este acuzată de proastă gestionare după ce, în Franţa, de exemplu, doar câteva sute de oameni au fost vaccinaţi.

Prin comparaţie, Israelul a  vaccinat mai bine de 1 milion de oameni şi promite ca în ianuarie să dubleze acest număr. Au deschis chiar şi un drive-in pentru a imuniza

Interviu cu ambasadorul Israelului

Ana Constantin, reporter Observator:  "Bună seara, domnule ambasador. Vă mulțumim mult că ați acceptat să vorbiți cu noi. Haideți să vorbim puțin despre succesul campaniei de vaccinare din Israel. Toată lumea vorbește despre asta. Care este secretul? Ni-l puteți împărtăși?"

David Saranga: "Cu multă plăcere. Dar trebuie să înțelegem că nu vorbim numai de succesul campaniei. Vorbim și despre sistemul de sănătate din Israel. Fiecare persoană din Israel trebuie să aparțină unei case de asigurări publice. În Israel sunt patru case de asigurare publice și fiecare cetățean este obligat prin lege să facă parte dintr-una dintre acestea. Și al doilea lucru despre care trebuie să amintim este faptul că tot sistemul de sănătate din Israel este digitalizat și aceste două componente fac această campanie pe care o vedem astăzi să fie așa de reușită."

Reporter:  "La ce număr de persoane vaccinate a ajuns astăzi Israelul?"

David Saranga: "Şi azi, şi ieri, la fel ca şi alaltăieri am ajuns la 150 de mii de persoane vaccinate pe zi. Acesta era scopul guvernului israelian pe care l-am atins după două sau trei zile după ce a început campania și sperăm să putem să continuăm cu 150 de mii de persoane în fiecare zi. Trebuie însă să ținem minte că peste 10 zile când lumea o să înceapă să primească și cea de-a doua doză de vaccinare, atunci o să depășim 150 de mii de vaccinări, dar acesta este scopul nostru, să continuăm procesul cu atâtea vaccinări."

Reporter: "Și ca număr total de vaccinări, unde se află Israelul astăzi?"

David Saranga: "Astăzi, Israelul, la ora aceasta, a vaccinat peste 1.400.000 de persoane și dacă continuăm cu 150.000 de persoane în fiecare zi sperăm ca până la sfârșitul lui ianuarie, mai mult de 2 milioane de cetățeni vor fi vaccinați."

Reporter: "Ieri a fost aprobat și vaccinul Moderna în Israel. Când va începe vaccinarea și cu acest vaccin?"

David Saranga: "Din ce știm noi, dar nu este sigur, credem că undeva la sfârșitul lunii ianuarie sau la începutul lunii februarie, Israelul va primi și vaccinul Moderna. Până în ziua de astăzi am primit 3.800.000 de vaccinuri. Asta înseamnă cam 2 milioane de persoane vaccinate cu Pfizer. Și luna viitoare sau la sfârșitul lunii iarnuarie vom primi și de la Moderna și, în continuare, Israelul va folosi Pfizer și Moderna."

Reporter: "Am văzut că ieri a fost prezentat și pașaportul verde de vaccinare. De când va începe acesta să fie folosit și ce libertăți le va acord cetățenilor care îl vor avea?"

David Saranga: "Orice persoană care este vaccinată, după a doua doză, o să primească în primul rând certificatul că a fost vaccinat. Și cu această certificare persoana nu trebuie să se izoleze dacă intră în contact cu o persoană bolnavă sau dacă a venit din străinătate. În același timp acum sunt negocieri și pentru un pașaport verde. În ceea ce priveşte acest pașaport verde încă nu ştim care vor fi componentele pe care le va avea. Dar este vorba de călătorie, dacă este vorba de intrarea la evenimentele culturale ș.a.m.d. Acum se negociază nu doar în Israel, nu numai la noi pe plan local, ci și cum putem să negociem tema asta și cu alte țări."

Reporter: "Am înțeles. Spuneți-ne puțin și despre vaccinul israelian, pentru că Israelul dezvoltă propriul vaccin. În ce stadiu de dezvoltare este acesta și dacă puteți să estimați când va începe Israelul imunizarea populației și cu propriul vaccin."

David Saranga: "Da, e adevărat. Israelul este în a doua etapă de a dezvolta vaccinul propriu. Nu o să fie gata înainte de luna iunie a anului acesta, dar centrul de cercetare biologică din Israel a hotărât că trebuie să continuăm să dezvoltăm și vaccinul nostru propriu pentru că, în primul rând, nimeni nu știe încă pentru cât timp o să avem imunitatea după ce o să primim vaccinul respectiv, cei care îl primim acum și din acest motiv și noi o să continuăm dezvoltarea vaccinului respectiv. Cum am zis, ne aflăm în cea de-a doua etapă și sper, cred că undeva prin iunie sau iulie anul acesta o să știm dacă funcționează și funcționează bine."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Cum a devenit Israelul lider global în campania de imunizare anti-covid