Antena Meniu Search
x

Se schimbă banii în Marea Britanie. Cum vor arăta și când vor intra în circulație bancnotele cu Regele Charles al III-lea

Banca Angliei a făcut publice primele imagini cu noile bancnote pe care apare Regele Charles al III-lea. Monedele de 50 de pence cu imaginea suveranului au intrat deja în circulație prin intermediul oficiilor poștale din întreaga țară.

de Cristina Cruceru

la 20.12.2022, 11:20

Banca centrală britanică a anunțat că portretul Regelui Charles va apărea pe modelele existente ale tuturor celor patru bancnote din polimer, aflate în prezent în circulație - 5 lire sterline, 10 lire sterline, 20 lire sterline și 50 lire sterline. De altfel, pe avers, va apărea portretul suveranului, dar și o imagine a acestuia, plasată în fereastra de securitate transparentă. Bancnotele în care apare Regina Elisabeta a II-a vor continua să fie folosite și după punerea în circulație a noilor bani.

Câte monede cu chipul Regelui Charles au fost distribuite către populație

Banca Angliei a precizat că, în urma îndrumărilor primite de la Casa Regală, noile bancnote vor fi tipărite doar pentru a înlocui bancnotele uzate sau pentru a satisface o cerere crescută, pentru a minimiza impactul financiar și de mediu al schimbării, notează BBC.

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a declarat că este "mândru" de un "moment important" cu noul design. Monedele de 50 de pence cu imaginea Regelui Charles al III-lea au intrat deja în circulație prin intermediul oficiilor poștale din întreaga țară. Se estimează că 4,9 milioane de monede noi sunt distribuite la oficiile poștale - aproximativ jumătate din numărul total destinat circulației - pentru a fi date oamenilor.

Utilizarea monedei fizice a scăzut în mod constant în ultimii ani, pe fondul creșterii plăților cu cardul și a plăților fără contact. Cu toate acestea, mai mult de 4,7 miliarde de bancnote ale Băncii Angliei cu chipul reginei sunt încă în circulație, adică aproximativ 82 de miliarde de lire sterline, arată sursa citată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi vaccinat sau urmează să vă vaccinaţi împotriva rujeolei?

Observator » Stiri externe » Se schimbă banii în Marea Britanie. Cum vor arăta și când vor intra în circulație bancnotele cu Regele Charles al III-lea