Antena Meniu Search
x

Curs valutar

O colecţie de monede adunate de un danez a fost vândută la licitaţie cu 14,8 milioane de euro, la 100 de ani de la moartea sa

O colecţie de monede adunate de un danez, păstrată în siguranţă timp de un secol, a fost adjudecată în schimbul sumei de 14,8 milioane de euro la o licitaţie organizată sâmbătă la Copenhaga, a declarat pentru media locale casa de licitaţii responsabilă de vânzare, relatează duminică AFP, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 15.09.2024 , 15:18

O colecţie de monede adunate de un danez a fost vândută la licitaţie cu 14,8 milioane de euro, la 100 de ani de la moartea sa O colecţie de monede adunate de un danez a fost vândută la licitaţie cu 14,8 milioane de euro, la 100 de ani de la moartea sa - Profimedia

La finalul unei licitaţii de opt ore, organizată în capitala daneză, cele 286 de piese propuse spre vânzare au fost adjudecate pentru suma totală de 14.820.900 de euro, potrivit agenţiei de presă Ritzau. Michael Fornitz, directorul filialei daneze a casei de licitaţii Stack's Bowers, s-a arătat mulţumit că vânzarea a depăşit cu 25% estimările iniţiale.

Licitaţia a inclus un singur lot din uriaşa colecţie Bruun

Licitaţia a inclus un singur lot din uriaşa şi rara colecţie Bruun, alcătuită din aproximativ 20.000 de piese, scoase din circulaţie timp de un secol şi estimate la 72,5 milioane de dolari (67 milioane de euro). Lars Emil Bruun, un antreprenor danez şi pasionat de numismatică, a cumpărat colecţia de la familia aristocratică Bille-Brahe, în 1922.

Articolul continuă după reclamă

El a murit anul următor, după ce şi-a pus o ultimă dorinţă. "Se zvoneşte că Bruun, după ce a văzut devastarea din Primului Război Mondial, era foarte îngrijorat că s-ar putea întâmpla colecţiei naţionale. Aşa că a redactat un testament prin care a stipulat că această colecţie a sa va fi păstrată ca rezervă pentru colecţia naţională timp de 100 de ani după moartea sa", a declarat în mai pentru AFP Helle Horsnaes, şefa colecţiei de monede şi medalii de la Muzeul Naţional din Danemarca.

Exercitându-şi dreptul de preemţiune, muzeul a achiziţionat anterior şapte piese din cadrul colecţiei în schimbul sumei de un milion de euro. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Ştiri externe » O colecţie de monede adunate de un danez a fost vândută la licitaţie cu 14,8 milioane de euro, la 100 de ani de la moartea sa