Antena Meniu Search
x

Doi astronauti de pe Statia Spatiala Internationala au intrat in rolul de instalatori

Au petrecut cateva ore in spatiu pentru a inlocui, de urgenta, o pompa prin care se scurgea amoniac. Reparatia pare sa fi avut succes, desi acest lucru nu va fi sigur decat peste cateva saptamani.

Vezi și

Totul a inceput acum cateva zile, cand astronautii au observat, prin hublouri, niste fulgi albi care se indepartau de statie. Au ajuns la concluzia ca era vorba de amoniac inghetat, care se scurgea din sistemul de racire al panourilor solare.

Statia functiona normal, iar NASA a subliniat ca echipajul nu era in pericol. Dar situatia putea duce la inchiderea sistemului de racire, ceea ce ar fi putut avaria unele echipamente. Actualul comandant al statiei, canadianul Chris Hadfield, devenit celebru pentru activitatea sa pe Twitter, a tinut, si acum, la curent Pamantul cu evolutia situatiei.

Intr-un nou mesaj, el a scris: “Mare schimbare de planuri, maine se iese in spatiu, astronautii pregatesc deja costumele si ecluza”.

Cei doi astronauti americani au iesit in spatiu, dar nu au observat nicio fisura in pompa suspecta. Au inlocuit-o, totusi, ca masura de precautie. Dupa mai bine de cinci ore, ei au revenit la bord si, alaturi de colegii lor, comandantul canadian si trei rusi, au pandit, cu sufletul la gura, eventuala aparitie a unor noi fulgi de amoniac.

Dar acestia nu s-au mai ivit, iar echipajul si controlorii de zbor de la sol au convenit ca defectiunea a fost remediata. Mai ramane sa i se stabileasca exact cauza. Intre timp, trei dintre astronauti, canadianul, un rus si un american, revin, luni, pe Pamant, dupa o misiune de cinci luni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Doi astronauti de pe Statia Spatiala Internationala au intrat in rolul de instalatori