Antena Meniu Search
x

Doi bărbaţi condamnaţi la moarte în SUA au fost executaţi. Unul dintre ei a cerut să fie ţinut de mână de un preot

Doi bărbaţi, condamnaţi la moarte pentru crimă, au fost executaţi miercuri în statele americane Arizona şi Texas, transmite joi AFP. Unul dintre ei şi-a ucis fosta iubită însărcinată şi pe fiul ei de 6 ani, iar cel de-al doilea a fost condamnat pentru uciderea a trei persoane în timpul unui jaf.

de Redactia Observator

la 17.11.2022, 11:07

Murray Hooper şi Stephen Barbee
Doi condamnaţi la moarte, executaţi miercuri în SUA - Profimedia

Murray Hooper a împuşcat în cap 3 oameni în timpul unui jaf

Murray Hooper, un afroamerican în vârstă de 76 de ani, a primit injecţia letală în penitenciarul din Florence, la aproape 40 de ani după ce a fost condamnat la moarte pentru o dublă crimă, a anunţat ministrul justiţiei acestui stat Mark Brnovich într-un comunicat.

Pentru "cele mai odioase crime (...) nu trebuie să uităm niciodată victimele sau să renunţăm la a face dreptate", a declarat Brnovich, potrivit Agerpres.

În Statele Unite, nu este neobişnuit să treacă decenii între condamnarea la pedeapsa cu moartea şi aplicarea ei, fiind posibile multe căi de atac după sentinţă. La sfârşitul anului 2020, aproape un sfert dintre deţinuţii condamnaţi la moarte în Statele Unite aveau peste 60 de ani, potrivit Centrului de informare privind pedeapsa cu moartea (DPIC).

Pe acelaşi subiect

Potrivit procurorilor, în ajunul Anului Nou din 1980, Murray Hooper şi doi complici au intrat într-o casă pentru a o jefui, i-au legat pe cei trei ocupanţi înainte de a-i împuşca în cap. Un bărbat şi soacra sa au murit, în timp ce soţia acestuia a supravieţuit şi apoi i-a identificat pe cei trei atacatori.

Toţi trei au fost condamnaţi la moarte în 1983, dar ceilalţi doi au murit în detenţie înainte de a fi executaţi. Murray Hooper şi-a menţinut întotdeauna nevinovăţia fără a convinge instanţele.

Stephen Barbee şi-a ucis fosta iubită şi pe fiul ei de 7 ani

Totodată, statul vecin Texas l-a executat miercuri seară pe Stephen Barbee, în vârstă de 55 de ani, tot prin injecţie letală. Barbee a fost condamnat la moarte în 2006 pentru uciderea fostei sale partenere, care era atunci însărcinată, şi a fiului acesteia de şapte ani.

El şi-a recunoscut iniţial faptele, dar şi-a retractat rapid declaraţiile spunând că a fost forţat de poliţie să facă mărturisiri false. De la condamnarea sa, el s-a angajat într-o luptă judiciară intensă şi a obţinut de două ori suspendarea.

Avocaţii săi au depus marţi un recurs final la Curtea Supremă a Statelor Unite. Aceştia au dat vina pe autorităţile penitenciare locale pentru că nu au pus în aplicare o politică clară cu privire la drepturile religioase ale condamnaţilor în camera morţii. Autorităţile statale au răspuns că au acceptat toate cererile lui Stephen Barbee, inclusiv să fie ţinut de mână de preot în timpul injectării. Stephen Barbee a devenit al 15-lea condamnat executat anul acesta în Statele Unite. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Doi bărbaţi condamnaţi la moarte în SUA au fost executaţi. Unul dintre ei a cerut să fie ţinut de mână de un preot