Antena Meniu Search
x

Doi pușcași marini din trupele de elită SEAL, dispăruți de o săptămână. Misiunea secretă pe care o executau lângă Yemen

Doi pușcani marini americani din trupele SEAL au dispărut pe mare în urmă cu o săptămână după o misiune pe timp de noapte, în apropiere de Yemen. Americanii încă îi caută, potrivit AP.

de Redactia Observator

la 18.01.2024, 12:40

Doi pușcași marini din trupele de elită SEAL, dispăruți de o săptămână. Misiunea secretă pe care o executau
Doi pușcași marini din trupele de elită SEAL, dispăruți de o săptămână. Misiunea secretă pe care o executau - Shutterstock

Doi pușcași marini americani sunt în continuare dați dispăruți în largul coastei Somaliei, după ce unul dintre ei a căzut în apă în timpul unei misiuni pe timp de noapte, derulate pe 11 ianuarie. Cei doi urcau la bordul unei ambarcațiuni în timp ce se aflau într-o misiune în Golful Aden, când valuri înalte l-au aruncat pe unul dintre ei în mare, a relatat AP.

Al doilea pușcaș marin a sărit după el, așa cum este protocolul trupelor SEAL, pentru a ajuta un camarad aflat în pericol. Amândoi sunt dați dispăruți de atunci, potrivit unor oficiali americani care au vorbit cu AP sub protecția anonimatului.

Trupele Navy Seals, o forţă comando de elită, executau o misiune în cadrul căreia armata americană a confiscat piese de rachete de fabricaţie iraniană destinate rebelilor houthi din Yemen. Trupele comando  se aflau pe nava de război USS Lewis B. Puller și au călătorit cu ambarcațiuni mici de luptă, pentru operațiuni speciale, pentru a ajunge la bordul velierului cu arme iraniene. În timp ce se urcau pe el, un pușcaș a fost doborât de valuri înalte și un coleg a sărit după el.

Oficialii americani au spus că apele din Golful Aden sunt calde, iar soldații SEAL sunt instruiți pentru astfel de situații de urgență. Luni, nave ale marinei, elicoptere și drone au fost folosite la căutări.

Pe acelaşi subiect

Americanii au confiscat arme iraniene destinate rebelilor houthi

"Este prima captură de arme convenţionale letale avansate (ACW-Advanced Conventional Weapons) furnizate de Iran rebelilor houthi de la începutul atacurilor houthi împotriva unor nave comerciale în noiembrie 2023", a declarat marți, 16 ianuarie, Statul Major al armatei americane într-un comunicat.

Această operaţiune, desfăşurată la 11 ianuarie, a permis confiscarea de arme conţinând "componente de rachete balistice şi de rachete de croazieră", precizează comunicatul.

În continuare se desfăşoară "căutări intense" pentru localizarea lor, a indicat Michael Kurilla, şeful comandamentului militar american pentru Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi de Sud (Centcom).

Cei doi puşcaşi marini se aflau în misiune în cadrul Flotei a V-a a SUA care operează într-o zonă extinsă cuprinzând Golful Persic, Marea Roşie, Golful Oman şi unele zone din Oceanul Indian. Cartierul său general se află la Manama, în Bahrein.

Piesele de rachetă au fost confiscate la bordul unui velier tradiţional arab, manevrat de un echipaj de 14 persoane. Ambarcaţiunea a fost scufundată, întrucât a fost considerată periculoasă, potrivit Centcom.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Doi pușcași marini din trupele de elită SEAL, dispăruți de o săptămână. Misiunea secretă pe care o executau lângă Yemen