Antena Meniu Search
x

Dolarul împlineşte 229 de ani! Curiozităţi ale bancnotei americane

Istoria dolarului începe undeva pe la începutul secolului al XVIII-lea, iar în timp a devenit una dintre cele mai importante unităţi monetare din întreaga lume

Istoria dolarului începe undeva pe la începutul secolului al XVIII-lea, iar în timp a devenit una dintre cele mai importante unităţi monetare din întreaga lume

Iată câteva lucruri interesante despre dolar:

În 1690, Colonia din Golful Massachusetts a fost prima care a pus în circulaţie o bancnotă de hârtie din America, pentru a putea plăti expediţiile militare. În curând, celelalte 12 colonii i-au urmat exemplul.

La 1739, imprimeria lui Benjamin Franklin din Philadelphia a fost prima care a tipărit bancnote cu simboluri din natură, precum diferite modele de frunze, care făceau bancnotele mai greu de falsificat. În 1764, britanicii au interzis coloniilor să mai tipărească proprii bani.

În 1775 însă, Congresul Continental a început să tipărescă bani pentru a putea să finanţeze costurile Războiului Revoluţionar. Fără a avea însă o susţinere puternică şi fiind uşor de falsificat, bancnotele au început în scurt timp să îşi piardă valoarea, de unde şi celebra expresie "not worth a Continental".

Dolarul a fost adoptat ca şi monedă oficială a Statelor Unite pe 5 iulie 1785.

Din anul 1791 pentru o perioadă de 20 de ani Congresul a patronat Banca Statelor Unite, fiind agentul fiscal al Trezoreriei. Sistemul monetar federal a fost stabilit printr-o lege intrată în vigoare la 1792, lua astfel fiinţă Monetăria Statelor Unite.

Cuvântul "dolar" îşi are originile în Imperiul Roman: O mână din munţii Bohemiei producea aţa de mult argint încât a devenit sursa oficială de monede pentru întreg Imperiul Sfânt Roman. Mâna se afla în valea numită Joachimsthal, iar monedele au ajuns să poarte acelaşi nume: "Joachimstalers." Peste timp, acesta s-a scurtat la "Taleri", iar  pronunţia americană a cuvântului a devenit numele pentru valuta pe care ţi-ar plăcea s-o ai în buzunar.

Servciile de zbor americane au economisit în 1987, 40.000 de dolari pentru că au scos o măslină din fiecare salată servită la clasa 1.

Cele mai mari salarii oferite profesorilor sunt acordate în Elveţia. Aici, salariul unui profesor debutant porneşte de la 33.000 de dolari americani pe an.

72% dintre cetăţenii din Mali câştiga mai puţin de 1 dolar american pe zi.

De ce imaginea lui Benjamin Franklin este pe bancnota de 100 de dolari? A fost prim secretar al Trezoreriei, unul dintre fondatorii SUA, iar semnătura lui apare pe Declaraţia de Independenţă.

Există bancnote în valoare de 10.000 de dolari. Bancnota de 100 de dolari este cea mai valoroasă tipărită în prezent. Dar au fost tipărite şi bancnote de 500$, 1.000$, 5.000$ şi chiar de 10.000$. În 1969, s-a hotărât să nu mai fie tipărite, din cauză că erau prea puţin folosite. Unele bancnote de aceste valori mai exista încă, dar e greu de crezut că pot fi folosite la cumpărături.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Dolarul împlineşte 229 de ani! Curiozităţi ale bancnotei americane