Antena Meniu Search
x

Video Europa trece cu soldaţi şi arme de partea Kievului, însă Ungaria se ține departe. Ce ajutoare i-au fost promise lui Zelenski

La 800 de zile de la invadarea Ucrainei, Europa trece cu soldaţi şi arme de partea Kievului. Franţa trimite militari în zona de conflict ca să antreneze soldaţii lui Zelenski, iar Belgia a promis 30 de avioane de luptă F-16. Singura excepţie rămâne Ungaria. În replică, Putin avertizează că, prin astfel de decizii, Franţa şi aliaţii ei riscă să provoace un nou război mondial

de Redactia Observator

la 28.05.2024 , 22:24

Instructorii francezi ar urma să ajungă în curând în Ucraina, spune Comandantul-șef al armatei. Oleksandr Sîrskî speră că şi alte ţări vor urma acest exemplu, iar Polonia analizează deja ideea. Până atunci, Kievul primeşte şi alte ajutoare. Belgia livrează 30 de avioane F-16, pe care Zelenski le-a inspectat la Bruxelles. 

Miniştrii Apărării din Uniunea Europeană s-au întâlnit cu şeful NATO pentru a decide dacă lasă Ucraina să folosească armele primite de la statele membre pentru a ataca teritoriul rus.

"Nu ne permitem luxul de a spune că nu ajutăm Ucraina. Nu, trebuie să oferim tot ce putem, acesta este singurul mesaj", a declarat Hanno Pevkur, ministrul estonian al Apărării.

Vezi și

Vladimir Putin avertizează că există riscul unui conflict global

Pe acelaşi subiect

Replica din Rusia a venit imediat chiar de la Vladimir Putin, care a avertizat că Franţa poate provoca un război NATO - Rusia. 

"Este o împingere şi încă un pas către un conflict serios în Europa, dar şi către un conflict global", a spus Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Furia Rusiei are cel mai mare ecou în Ungaria, care a anunţat că blochează un ajutor de 7 miliarde de euro pentru Kiev. Iar şeful diplomaţiei maghiare critică şi ţările europene care vor să reintroducă serviciul militar obligatoriu.

"Îi îndemnăm cu tărie pe toţi politienii europeni care se gândesc la un serviciu militar obligatoriu în Europa să se oprească imediat! Jos mâinile de pe tinerii din Europa!", a tunat Peter Szijjarto, ministrul maghiar de Externe.

Emmanuel Macron le cere europenilor să se trezească

Aflat în vizită în Germania, Emmanuel Macron critică simpatia din interiorul UE pentru regimurile autoritare, precum cel al lui Putin, şi le cere europenilor să se trezească. 

"Peste tot în democrațiile noastre, aceste idei înfloresc, alimentate de extremiști, în special de extrema dreaptă. Vântul acesta rău bate în Europa, este o realitate. Hai să ne trezim!", consideră Emmanuel Macron.

Este contextul în care în 2 săptămâni, în Elveţia, trebuie să aibă loc un summit pentru pace, la care Rusia nu a fost invitată la cererea Kievului. Volodimir Zelenski a declarat de mult timp că nu va negocia direct cu Rusia, până când forţele Moscovei nu vor părăsi întregul teritoriu ucrainean, inclusiv Crimeea, DAR cere Occidentului să folosească toate mijlocele pentru a obliga Kremlinul să facă pace. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Stiri externe » Europa trece cu soldaţi şi arme de partea Kievului, însă Ungaria se ține departe. Ce ajutoare i-au fost promise lui Zelenski