Antena Meniu Search
x

Video Următoarea etapă a războiului din Ucraina, schiţată zilele acestea în Occident. Propunerea riscantă a lui Macron

Următoarea etapă a războiului din Ucraina este schiţată zilele acestea în Occident. Preşedintele Zelenski negociază în Spania un ajutor militar de peste un miliard de euro, iar Emmanuel Macron face o vizită istorică în Germania. Primul preşedinte al Franţei care ajunge în Berlin în ultimii 24 de ani încearcă să îl convingă pe cancelarul Olaf Scholz - Ucraina trebuie să atace teritoriul Rusiei cu armele trimise de vestici. 

de Redactia Observator

la 27.05.2024 , 21:45

Emmanuel Macron a început vizita cu o întâlnire cu preşedintele Germaniiei, Frank-Walter Steinmeier. Au participat la festivalul democraţiei din Berlin. Principalele teme au fost alegerile europarlamentare care dau fiori pro-occidentalilor din cauza ascensiunii partidelor extremiste şi războiul din Ucraina. După conferinţă, cei şefi de stat s-au relaxat cu un meci de mini-fotbal. Steinmeier a reuşit să marcheze primul gol, dar Macron l-a egalat. 

În ciuda atmosferei relaxate, discuţiile sunt foarte serioase. Emmanuel Macron încearcă să convingă Germania să renunţa la poziţia ponderată şi să dea dreptul Ucrainei să atace obiectivele militare de pe teritoriul Rusiei cu arme occidentale. Varianta pe care o susţine inclusiv şeful NATO. 

  • Jens Stoltenberg, secretarul general NATO: Dacă nu pot să atace ţintele militare de pe teritorul rus, ucrainenii au o mână legată la spate şi le este foarte greu să se apere. 
Vezi și

Discuţii-cheie vor avea loc şi pentru securitatea spaţiului aerian european

Pe acelaşi subiect

Potrivit Bloomberg, Franţa ia în calcul să integreze noul sistemul de apărare aer/sol în Scutul Aerian European condus de Germania. Varşovia vrea să coordoneze un proiect asemănător cu ţările de la graniţa Rusiei - Finlanda şi statele baltice, iar Polonia are în plan noi fortificaţii şi sisteme de telecomunicaţii avansate. Investiţia, evaluată la două miliarde şi jumătate de dolari, ar putea fi gata peste patru ani. 

În acest timp, preşedintele Ucrainei a mers în Spania, unde a fost primit cu fanfara militară de regele Felipe. Kievul va primi un ajutor militar de peste un miliard de euro, care include un sistem Patriot şi mai multe tancuri Leopard. 

Cu un mandat internaţional de arestare pe numele lui, Vladimir Putin pleacă şi el în vizite internaţionale

Uzbekistan este a treia deplasare externă, după China şi Belarus, de când a fost reales preşedinte. Încearcă să întărească relaţiile economice cu Uzbekistanul pentru a susţine ofensiva din Ucraina. 

  • Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Nu este o coincidenţă că o delegaţie reprezentantivă a venit în Uzbekistan. Subliniază natura specială atât a parteneriatului strategic, cât şi a relaţiilor aliate.

Toate aceste vizite au loc în momentul în care Moscova continuă atacurile în regiunea Harkov. Ruşii susţin că au capturat satul Berestove, iar următoarea ţintă ar fi oraşul cu un milion de locuitori. Ofensiva vine după ce armata lui Putin a bombardat, în weekend, un magazin de bricolaj din Harkov. Numărul morţilor a crescut la 16, iar zeci de răniţi sunt în continuare în stare gravă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cum se termină diseară meciul România - Olanda?
Observator » Stiri externe » Următoarea etapă a războiului din Ucraina, schiţată zilele acestea în Occident. Propunerea riscantă a lui Macron