Antena Meniu Search
x

Putin a ordonat "aproape sigur" asasinarea lui Evgheni Prigojin. Gruparea Wagner este acum decapitată. Analiză ISW

Evgheni Prigojin a fost asasinat “aproape sigur” la ordinul lui Vladimir Putin, scrie Institutul pentru Studierea Războiului. Avionul în care se afla "bucătarul lui Putin" ar fi fost doborât de apărarea antiaeriană rusă. Potrivit Autorităţii Aeronautice Civile a Rusiei, alături de Prigojin în avion se aflau alte nouă persoane, printre care şi secundul său la conducerea Wagner, Dmitri Uţkin.

de Redactia Observator

la 24.08.2023, 10:10

Evgheni Prigojin a fost asasinat "aproape sigur" la ordinul lui Putin - analiză ISW. Gruparea Wagner este acum decapitată
Evgheni Prigojin a fost asasinat "aproape sigur" la ordinul lui Putin - analiză ISW. Gruparea Wagner este acum decapitată - Profimedia Images

Vladimir Putin a ordonat "aproape sigur" comandamentului militar rus să doboare avionul lui Evgheni Prigojin. Este puțin probabil ca ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, sau şeful Statului Major general al Armatei, generalul Valeri Gherasimov, să-l fi executat pe Prigojin fără ordinul lui Putin. Liderul de la Kremlin ar fi putut ajunge la concluzia că l-a separat suficient pe Prigojin de Wagner și că îl poate ucide fără a-l transforma într-un martir pentru mercenari, scrie ISW.

Unii comandanți ai mercenarilor ar fi trădat Wagner pentru gruparea creată de FSB, PMC Iastrub, sugerând astfel că eforturile Kremlinului de a separa facțiunile Wagner de cele loiale lui Prigojin au reușit parțial. Potrivit unor surse interne, noua grupare afiliată Ministerului rus al Apărării a recrutat actual și fost personal Wagner, după ce au apărut rapoarte privind problemele financiare cu care se confrunta Prigojin. Este posibil ca Vladimir Putin să fi decis că membrii Wagner au ajuns într-un punct în care erau mai interesați de banii primiți de la Kremlin decât să rămână loiali lui Prigojin și, astfel, asasinarea lui s-ar putea produce fără complicații.

Ordinul, aproape sigur al lui Putin, ca armata rusă să doboare avionul lui Prigojin este probabil și o încercare publică de a-și reafirma dominația și de a se răzbuna pentru umilința pe care rebeliunea Grupului Wagner din 24 iunie i-a provocat-o liderului de la Kremlin, mai scrie ISW.

Presupusa ucidere a lui Prigojin pe 23 august, la două luni de la rebeliunea Wagner eșuată, ar putea fi doar o coincidență. deși acest lucru este puțin probabil, mai precizează sursa citată. În aceeași zi, Putin l-a revocat oficial din poziția de comandant al Forțelor Aerospațiale Ruse pe generalul Serghei Surovikin, afiliat grupării Wagner și l-a înlocuit cu generalul colonel Viktor Afzalov. Confirmarea oficială a demiterii lui Surovikin în aceeași zi cu asasinarea lui Prigojin nu pare o coincidență. Kremlinul vrea, probabil, să trimită un mesaj clar că cei care au fost implicați în rebeliunea din 24 iunie au fost înlăturați.

Pe acelaşi subiect

Și președintele american sugerează că Vladimir Putin ar fi în spatele presupusei morți a liderului Wagner. Totodată, Joe Biden a afirmat că "nu este surprins" de incident. 

"Puţine lucruri se întâmplă în Rusia fără ca Putin să nu aibă de-a face", a adăugat liderul de la Casa Albă. "Am văzut ceea ce s-a raportat. Dacă acest lucru s-ar confirma, nu ar fi o surpriză pentru nimeni", a declarat anterior Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al executivului american.

Rosaviaţia publică numele pasagerilor de la bordul aeronavei prăbuşite

Autoritatea pentru aviaţie civilă din Rusia, Rosaviaţia, a publicat joi numele tuturor celor 10 pasageri şi membri ai echipajului aflaţi la bordul avionului Embraer care s-a prăbuşit în regiunea Tver, la nord-vest de Moscova, iar printre aceştia se regăsesc şeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, şi unul dintre principalii adjuncţi ai acestuia, Dmitri Utkin, transmite Xinhua.

Totodată, pe listă se mai aflau Serghei Propustin, Evgheni Makarîian, Aleksandr Totmin, Valeri Cekalov şi Nikolai Matiuseev. Au fost făcute publice şi numele membrilor echipajului, scrie agenţia de presă chineză, care notează că "Evgheni Prigojin era un om de afaceri rus şi fondator al grupului Wagner, o companie militară privată implicată în conflictele din Siria, Libia şi Ucraina".

Un avion cu zece persoane la bord s-a prăbuşit miercuri în Rusia, fără a exista supravieţuitori, iar liderul grupului paramilitar Wagner Evgheni Prigojin se afla pe lista pasagerilor. El s-a aflat la originea unei rebeliuni în iunie împotriva Statului Major rus şi a ministrului Apărării, Serghei Şoigu, condusă de oamenii săi care au capturat pentru scurt timp obiective militare din sudul Rusiei înainte de a se îndrepta spre Moscova. La acea vreme, Vladimir Putin l-a numit trădător, fără a-i pronunţa numele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Putin a ordonat "aproape sigur" asasinarea lui Evgheni Prigojin. Gruparea Wagner este acum decapitată. Analiză ISW