Antena Meniu Search
x

Foto Cine a fost Evgheni Prigojin. "Bucătarul lui Putin", devenit șeful mercenarilor Wagner, a cucerit Bahmutul însă a căzut în dizgrație după rebeliunea eșuată din iunie

Evgheni Prigojin ar fi murit într-un accident aviatic produs în apropiere de capitala Federației Ruse. O figură emblematică a regimului Putin, Prigojin s-a învârtit în cercurile politice și de afaceri de la Moscova, însă faima internațională a căpătat-o după invazia rusă în Ucraina, acolo unde s-a ocupat de recrutarea și organizarea mercenarilor Wagner. Printre succesele sale se numără cucerirea orașului strategic Bahmut. Evgheni Prigojin a căzut în dizgrație după ce rebeliunea eșuată din luna iunie, atunci când a încercat să ajungă cu militarii săi până la Moscova.

de Redactia Observator

la 23.08.2023, 20:46

Evgheni Prigojin a fost o figură influentă în sfera politică și economică a Rusiei. Născut pe 1 octombrie 1961 în Leningrad, Uniunea Sovietică (acum Sankt Petersburg în Rusia), Prigojin a dobândit notorietate ca om de afaceri, politician și apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

În anii '90, Prigojin a fondat un conglomerat de afaceri care a avut inițial domenii de activitate în publicitate și relații publice. Ulterior, el și-a extins afacerile în industria media și în sectorul agroalimentar. De-a lungul timpului, s-a remarcat prin abilitatea sa de a naviga în mediul de afaceri din Rusia și de a-și consolida influența.

Evgheni Prigojin, supranumit "bucătarul lui Putin"

Prigojin, care și-a câștigat porecla "bucătarul lui Putin" după ce a câștigat contracte de catering pentru evenimentele de la Kremlin, a fost acuzat în 2018 că ar fi finanțat o operațiune online pentru a influența alegerile din 2016 din Statele Unite. El a fost, de asemenea, acuzat că a condus eforturi sistematice de a influența opinia publică prin conturi false pe rețelele de socializare în Africa, unde Facebook a șters în mod repetat profiluri despre care se crede că au fost create de agenții Wagner.

Pe lângă activitățile sale în domeniul afacerilor, Evgheni Prigojin a jucat și un rol semnificativ în sfera politică rusă. A fost membru al Partidului Rusia Unită și a ocupat funcții înalte în administrația locală și națională. În particular, el a fost consilier al președintelui Vladimir Putin în probleme de mass-media și internet.

Evgheni Prigojin a fost supus sancțiunilor din partea Uniunii Europene și a altor țări occidentale în legătură cu anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 și pentru susținerea sa față de separatiștii din estul Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Cine a fost Evgheni Prigojin. "Bucătarul lui Putin", devenit șeful mercenarilor Wagner, a cucerit Bahmutul însă a căzut în dizgrație după rebeliunea eșuată din iunie