Antena Meniu Search
x

Extrema dreaptă a luat voturi importante la alegerile parlamentare din Suedia

În Suedia au avut loc alegeri parlamentare marcate de ascensiunea partidului extremist Democraţii Suedezi, a cărui campanie s-a concentrat pe respingerea imigranţilor. Partidul şi-a sporit numărul de mandate, dar nu atât de mult cât se temeau analiştii.

Vezi și

În Suedia au avut loc alegeri parlamentare marcate de ascensiunea partidului extremist Democraţii Suedezi, a cărui campanie s-a concentrat pe respingerea imigranţilor. Partidul şi-a sporit numărul de mandate, dar nu atât de mult cât se temeau analiştii. Dar alegerile au dus la un impas: niciuna din cele două mari coaliţii tradiţionale, de stânga şi centru-dreapta nu deţine majoritatea în parlament. Ambele resping, deocamdată, colaborarea cu partidul extremist.

Sondajele prevedeau că Democraţii Suedezi vor obţine 20 la sută din voturi sau chiar mai mult. Până la urmă au primit doar 17,6 la sută. Chiar şi aşa, au cu aproape cinci procente mai mult decât la alegerile precedente. Partidul priveşte cu scepticism Uniunea Europeană, cere limitarea numărului de imigranţi care intră în ţară şi a fost aliat, ani la rând, cu grupări neo-naziste. Din acest motiv toate principalele forţe politice suedeze resping orice alianţă cu el, chiar dacă, după alegeri, sprijinul său poate fi decisiv pentru formarea guvernului

Rezultatele oficiale, aproape complete, situează cele două mari blocuri politice, practic, la egalitate. Coaliţia de stânga condusă de social-democraţi, aflată în prezent la guvernare, va avea 144 de deputaţi, iar alianţa opoziţiei de centru-dreapta, 143. Premierul social-democrat face apel la unire împotriva extremei drepte.

Liderul opoziţiei tradiţionale susţine, însă, că guvernul a pierdut alegerile, aşa că este rândul alianţei sale să vină la putere.

Deşi economia Suediei este în creştere, numeroşi cetăţeni se tem de presiunea imigranţilor asupra sistemelor de sănătate şi asigurări sociale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Extrema dreaptă a luat voturi importante la alegerile parlamentare din Suedia