Antena Meniu Search
x

Video Financial Times: companii din trei ţări UE caută "portiţe" pentru a plăti gazul rusesc în ruble, cum vrea Putin

Interesul primează în faţa solidarităţii. După Ungaria, şi alte ţări se pregătesc să-i cedeze lui Putin. Companii din Germania, Austria și Slovacia vor plăti pentru gaz în ruble, spun surse Financial Times, în ciuda unităţii de care tot vorbeşte Uniunea Europeană. Unii operatori vor folosi "portiţe". Nu-şi vor deschide conturi la Gazprombank din Rusia, ci la filiala din Elveția. 

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 29.04.2022, 21:37

Vezi și

Compania germană Uniper, unul dintre cei mai mari importatori de gaz rusesc din Europa, va folosi schema de plată în ruble. Asta deşi oficialii de la Berlin spun că refuză noile condiţii. Recunosc însă că nu pot renunţa de tot de la gazul rusesc. Acum, jumătate din necesar vine de la Gazprom.    

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Asta ne va pune în situaţia de a reduce şi de a înlocui importurile puţin câte puţin. Este un proces care va necesita ceva mai mult timp.

Şi austriecii de la OMV se pregătesc să deschidă conturi în ruble la Gazprombank, dar în filiala din Elveţia. La fel va proceda şi o companie din Slovacia, țară care importă din Rusia 85% din gazele de care are nevoie. Şi italienii de la ENI îşi evaluează opţiunile. De la pupitrul din Bruxelles se vorbeşte despre unitate în faţa Rusiei. 

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene: Să plăteşti în ruble este o încălcare a sancţiunilor noastre.   

Pe acelaşi subiect

Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene: Niciun stat membru nu va face nimic ce implică ocolirea sancţiunilor. 

În lipsa unei decizii la nivel naţional sau european, companiile din energie fac ce vor

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: Nu e prima dată în Europa când se vorbeşte ceva şi se face altceva. Fiecare stat, companie încearcă să-şi securizeze profitul. Interesul propriu este înaintea interesului general.   

În ciuda sancţiunilor, Rusia și-a dublat veniturile din petrol, gaze și cărbune de când a declanșat invazia din Ucraina. A beneficiat de creșterea prețurilor, deşi a livrat mai puţini combustibili. 

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: Statele Uniunii Europene, categoric, ar trebui să acţioneze într-un mod coordonat. Un astfel de embargou ar trebui pus cu toate efectele negative. 

Până să renunţe de tot la gazul rusesc, Europa caută alternative, dar care nu sunt ieftine

Mai mult gaz din America, Norvegia, Qatar şi Azerbaidjan, dar şi investiţii în energia verde. România e privilegiată. Are resurse, dar trebuie exploatate.     

Lucia Cujbă, reporter Observator: Din vară, ar urma să fie scos gaz din mare, din zăcământul Midia. Condiţia este ca Legea offshore să treacă de Parlament. Săptămâna viitoare va fi semnat şi contractul de un miliard de dolari dintre Romgaz și Exxon. Din 2027, Romgaz, alături de OMV, va săpa după gaz în perimetrul Neptun Deep. Vor fi făcute investiţii şi onshore, la Caragele, judeţul Buzău, de unde vor veni primele gaze, cel mai probabil, în 2024. 

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Producţia totală a României va acoperi cu mult necesarul. Asta înseamnă independență totală energetică, furnizor de securitate. Evident va fi presiune şi pe preţ.

Sunt planuri mari şi pentru energia verde. Bulgaria va propune României un proiect eolian offshore în Marea Neagră. Ministrul bulgar al Mediului a anunțat că investitori din Danemarca și Germania sunt interesaţi să participe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Financial Times: companii din trei ţări UE caută "portiţe" pentru a plăti gazul rusesc în ruble, cum vrea Putin