Antena Meniu Search
x

Folosește Rusia crematorii mobile pentru a-și incinera soldații morți?

Publicația britanică The Telegraph a scris că Rusia folosește crematorii mobile în Ucraina în scopul de a ascunde pierderile de militari. Însă imaginile video folosite în articol datează din 2013, fiind publicate de o companie rusească specializată în construcția de crematorii, notează France 24. Cum explică jurnaliștii francezi această situație aflați în continuare.

de Redactia Observator

la 02.03.2022, 16:39

crematoriu mobil
Folosește Rusia crematorii mobile pentru a-și incinera soldații morți? - Youtube / zaoTurmalin via New York Post

"Telegraph a scris că Rusia va folosi crematorii mobile pentru a-și urma trupele în Ucraina, ca o metodă de a-și ascunde pierderile. Materialul este din 23 februarie, apărut cu o zi înaintea invaziei. Titlul este <Rusia mobilizează crematorii mobile pentru a-și urma trupele în bătălii> și este bazat în principal pe declarații făcut de ministrul Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, care s-a referit la folosirea anterioară a crematoriilor în estul Ucrainei, în 2015. Wallace și-a exprimat îngrijorările despre aceste tactici. A spus că sunt înfiorătoare, că Rusia a mai făcut asta înainte și că se așteaptă să o facă din nou. Ei au mai spus că imaginile au fost publicate de Ministerul Apărării din Rusia. Problema este cu specificarea faptelor. Ei nu specifică faptul că imaginile sunt mai vechi și nu au legătură cu actualul conflict. Astfel oamenii pot scoate cu ușurință din context și să spună că Rusia chiar folosește crematoriile mobile și au și făcut-o pe Twitter", a explicat jurnalista Catalina Marchant de Abreu.

"Problema este că nu s-a confirmat folosirea acestor crematorii până acum, dar vom detalia de unde provin imaginile. Am văzut video-ul original publicat de o companie în august 2013, aceleași imagini cu cele folosite de Telegraph. Și am fost pe site-ul firmei și, într-adevăr, e o companie rusească care construiește crematorii. Mai sunt și relatările din 2015 privind incinerarea soldaților ruși în Donbass. A mai scris și presa din Ucraina despre soldați ruși arși în crematorii. Dar nu există raportări independente despre folosirea acestor crematorii în 2015 sau acum", a mai precizat jurnalista de la France 24.

A șaptea zi de război în Ucraina

Rușii continuă să bombardeze orașele ucrainene, în ciuda condamnării internaționale și a sancțiunilor dure. Sute de persoane au fost ucise, în urma atacurilor aeriene care sunt din ce în ce mai intense. Marți, orașul Harkov a fost bombardat masiv, iar o bază militară aflată la 15 kilometri de graniţa cu România a fost vizată de un atac cu rachete. Rusia a atacat un turn de televiziune din Kiev, în timp ce un convoi uriaș de blindate continuă să avanseze spre capitala ucraineană.

În discursul său de la Washington, președintele Joe Biden a spus că Vladimir Putin este "singurul vinovat" pentru invazia din Ucraina și a promis că liderul rus "va plăti un preț ridicat pe termen lung". Astăzi, în a șaptea zi de război, Ucraina și Rusia reiau negocierile de pace.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Folosește Rusia crematorii mobile pentru a-și incinera soldații morți?