Antena Meniu Search
x

Fostul ministru slovac al Apărării, investigat pentru donarea de echipamente militare către Ucraina: "A trădat ţara"

Guvernul slovac condus de premierul Robert Fico a formulat o plângere penală împotriva fostului ministru al apărării, Jaroslav Nad, pentru donarea către Ucraina a singurului sistem de apărare antiaeriană şi a întregii flote de avioane MiG-29 de care dispunea Slovacia, transmite vineri Reuters, citată de Agerpres.

de Redactia Observator

la 21.06.2024 , 18:29

Fostul ministru slovac al Apărării, investigat pentru donarea de echipamente militare către Ucraina: "A trădat ţara"
- Profimedia

Odată ce Fico a devenit premier, în octombrie 2023, el a sistat tot ajutorul militar slovac pentru Ucraina în războiul cu Rusia, după ce fostul executiv interimar apropiat fostei preşedinte liberale Zuzana Caputova oferise Kievului mari cantităţi de arme şi muniţii, inclusiv toate cele 13 avioane de vânătoare MiG-29 şi singurul sistem antiaerian S-300 din dotarea forţelor aeriene slovace. "Sunt convins că (Jaroslav) Nad a trădat Slovacia", a declarat vineri secretarul de stat din Ministerul slovac al Apărării, Igor Melicher, membru al formaţiunii premierului Fico, partidul social-democrat Smer-SD.

A oferit Ucrainei toate avioanele şi singurul sistem de apărare aeriană

"Ministerul Apărării formulează o plângere penală pentru suspiciunea comiterii delictelor de sabotaj, trădate, abuz în serviciu şi neîndeplinirea obligaţiilor unui funcţionar public", a anunţat acelaşi secretar de stat. Un argument invocat în plângerea penală este că fostul guvern era doar unul interimar, cu prerogative decizionale limitate pe care şi le-ar fi depăşit prin hotărârile emise asupra ajutorului militar pentru Ucraina. Fostul ministru al apărării consideră însă că a procedat corect susţinând astfel Ucraina în războiul cu Rusia şi a asigurat că, dacă ar fi din nou ministru, ar proceda la fel.

Articolul continuă după reclamă

Vicepremierul Robert Kalinak, în prezent ministru al apărării, anunţase de miercuri că ministerul său va formula o plângere penală împotriva fostului ministru Jaroslav Nad, pe care l-a acuzat că ar fi încălcat Constituţia prin decizia de a dona Ucrainei toate cele 13 avioane MiG-29 şi unicul sistem S-300 pe care le avea Slovacia. "Slăbirea forţelor armate în acest mod încălcând Constituţia nu poate fi descris altfel în vocabularul nostru politic decât "trădare" ", a spus Kalinak, susţinând că predecesorul său a luat respectiva decizie de a oferi Ucrainei flota de vânătoare slovacă împotriva voinţei partenerilor acestuia în coaliţia de guvernare de la acea vreme.

Pe acelaşi subiect

Plângerea penală împotriva fostului ministru evidenţiază tensiunile politice persistente în Slovacia şi care au culminat pe 15 mai cu o tentativă de asasinat asupra premierului Fico, împuşcat cu patru gloanţe de un simpatizant al opoziţiei care a recunoscut motivaţia politică a atacului său, inclusiv nemulţumirea sa faţă de sistarea ajutorului militar pentru Ucraina.

Robert Fico, un politician social-democrat, dar apropiat de premierul ungar Viktor Orban prin poziţiile sale conservatoare criticate de Bruxelles şi prin refuzul său de a susţine Ucraina în războiul cu Rusia, se află din octombrie anul trecut la conducerea unui guvern de coaliţie după ce partidul său Smer-SD a câştigat alegerile legislative. Câştigarea ulterior, în aprilie, şi a alegerilor prezidenţiale de către aliatul său Peter Pellegrini a radicalizat presa favorabilă opoziţiei şi partidele care formează această opoziţie, ce au organizat proteste antiguvernamentale.

În primul său mesaj public după tentativa de asasinat, Robert Fico a spus în urmă cu două săptămâni că îl iartă pe cel care a încercat să-l ucidă, dar l-a descris pe acesta drept un "mesager" al urii opoziţiei "sprijinite şi tolerate de presa mainstream şi de organizaţiile guvernamentale finanţate din străinătate".

"Legăturile dintre guvernul meu şi partenerii din UE şi NATO au devenit tensionate după atacul Rusiei asupra Ucrainei, când am refuzat să furnizăm Ucrainei ajutor militar din rezervele noastre de stat, cu excepţia ajutorului umanitar, şi am continuat să pledăm puternic pentru pace în locul războiului. Conflictul din Ucraina este cel care a condus la consolidarea, chiar pur şi simplu la sanctificarea conceptului existenţei unei singure opinii corecte în interiorul UE şi NATO, acela că războiul din Ucraina trebuie să continue cu orice preţ şi cu obiectivul de a slăbi Rusia", a mai spus Fico în acelaşi mesaj, adăugând că oricine nu subscrie acestui punct de vedere este etichetat imediat drept agent rus şi stigmatizat pe scena internaţională.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cât de uşor vă este să operaţi în sistemul e-Factura?
Observator » Stiri externe » Fostul ministru slovac al Apărării, investigat pentru donarea de echipamente militare către Ucraina: "A trădat ţara"