Antena Meniu Search
x

Ucraina trimite întăriri la Ceasov Iar, ruşii pretind că au înaintat cu 2 km în Doneţk

Război în Ucraina. Armata ucraineană trimite întăriri pentru a apăra oraşul-cheie Ceasov Iar unde ruşii au început să atace în această săptămână şi din sud, din direcţia Toreţk. Bloggerii militari ruşi pretind că trupele ruse au înaintat pe 18 iunie cu 1-2 km străpungând apărarea ucraineană de la Gorlovka spre Toreţk. 

de Redactia Observator

la 21.06.2024 , 18:04

Ucraina trimite întăriri la Ceasov Iar, ruşii pretind că au înaintat cu 2 km în Doneţk
Ucraina trimite întăriri la Ceasov Iar, ruşii pretind că au înaintat cu 2 km în Doneţk - Profimedia

Ucraina a desfăşurat întăriri în sectorul Ceasov Iar pentru a apăra acest oraş strategic de pe frontul de est, considerat o poartă de acces spre marile oraşe miniere din Donbas, a anunţat joi o unitate de luptă într-un comunicat.

În urmă cu câteva zile, trupele ruse au început să ia cu asalt orașul Ceasov Iar şi din direcția Toreţk, a declarat Nazar Voloșhin, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe Khortytsia, citat de Kyiv Independent. Forțele ruse încearcă să avanseze din orașul ocupat Gorlovka către satele Şumî și Niu-York, a spus Voloșin.

Ruşii pretind o străpungere a frontului spre oraşul Toreţk

Articolul continuă după reclamă

Toreţk este un oraș important din punct de vedere strategic, situat la mai puțin de 8 km de linia frontului. Avea o populație de aproximativ 31.000 de oameni înainte de război. Armata ucraineană a raportat pe 18 iunie o creștere a atacurilor rusești în sectorul Toreţk, după o lungă pauză în luptele din zonă. Potrivit ucrainenilor, ruşii încearcă să cucerească poziţii în două sate învecinate. 

Pe acelaşi subiect

Bloggerii militari ruşi pretind că trupele ruse au înaintat pe 18 iunie cu 1-2 km străpungând apărarea ucraineană de la Gorlovka spre Toreţk. Ruşii susţin că au înaintat cu 1,8 km spre satele Drujba și Severnoe, care se află direct pe drumul spre Toreţk. O altă înaintare a fost raportată de ruşi între Alexandropol și New York (Niu-York). Ucrainenii nu au confirmat oficial informaţiile, dar analişti militari apropiaţi armatei ucrainene confirmă înaintări ale trupelor ruse în direcţia acestui oraş.

Moscova vizează Ceasov Iar, acum în ruine, cu scopul de a efectua o străpungere în direcţia Kramatorsk, principalul oraş aflat încă sub controlul ucrainean în regiune, garnizoana Frontului de est. "Unităţi ale Brigăzii a 24-a mecanizate au fost redislocate pentru întărirea apărării în sectorul Ceasov Iar", indică într-un comunicat brigada pe Facebook, admiţând că "situaţia în interiorul oraşului şi în împrejurimile sale sunt extrem de dificile".

Brigada a 24-a evocă "distrugerea masivă a inamicului", dar recunoaşte că a suferit "pierderi". O înregistrare video aeriană, publicată miercuri de Brigada 225 de asalt ucraineană "Lebăda neagră" pe canalul său de Telegram, arată o localitate devastată, brăzdată de coloane de fum ridicându-se spre cer.

În aceeaşi regiune, pe Frontul de est, "un bombardament rusesc" a făcut cinci morţi şi 11 răniţi vineri, potrivit poliţiei naţionale, care acuză Rusia că a utilizat diferite tipuri de muniţii împotriva localităţii Mikolaivka, în special bombe glisante. Şeful administraţiei ucrainene din Doneţk, Vadim Filaşkin, făcuse mai devreme în timpul dimineţii apel către locuitorii rămaşi aici "să se evacueze".

Guvernatorul regiunii Zaporojie (sud), Ivan Fiodorov, a comunicat că "o persoană a fost ucisă, iar alte două rănite" în timpul unui atac împotriva aşezării Vozdvijevka, care a distrus "clădiri private în care trăiau civili". Din toamna anului 2023, iniţiativa a fost mai mult de partea rusă pe front, în condiţiile în care armata ucraineană duce lipsă de oameni şi de muniţii.

Forţele ruse au lansat pe 10 mai importante asalturi terestre în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, obţinând cele mai mari câştiguri teritoriale în ultimele 18 luni, înainte de a fi încetinite de apărătorii ucraineni. Potrivit Kievului, armata rusă suferă pierderi grele, dar cu 700.000 de militari dislocaţi în zona de război, Moscova dispune în continuare de un avantaj numeric.

Ucraina rezistă pe tot frontul, în timp ce Rusia intensifică asaltul în Doneţk şi Lugansk

Rusia îşi intensifică ofensiva pe mai multe sectoare ale frontului din estul Ucrainei, în timp ce trupele ucrainene încearcă să-şi menţină poziţiile şi caută să provoace inamicului rus cât mai multe pierderi în aşteptarea creşterii ajutorului militar occidental şi a unor noi soldaţi, în timp ce o campanie de mobilizare se desfăşoară în Ucraina.

Frontul din estul Ucrainei este în continuare scena unor confruntări intense în care armata ucraineană luptă cu efective inferioare numeric celor ruse, dar zona oraşului Toreţk, în regiunea Doneţk, fusese în ultimele luni relativ ferită de ostilităţi.

"După o lungă acalmie, agresorul a devenit mai activ în sectorul Toreţk", unde trupele ruse au lansat cinci operaţiuni de asalt, a semnalat marţi Statul Major ucrainean, care asigură că armata ucraineană "respinge agresorul". De partea sa, Ministerul rus al Apărării afirmă că trupele sale şi-au "îmbunătăţit poziţia tactică" în apropierea mai multor localităţi ucrainene, printre care şi Toreţk.

Tot în regiunea Doneţk, oraşul strategic Ceasov Iar este de asemenea scena unor lupte intense, ruşii încercând să-l cucerească pentru a realiza o străpungere către Kramatorsk, principalul oraş rămas sub control ucrainean în zonă. Brigada ucraineană angajată în bătălia de la Ceasov Iar vorbeşte pe Telegram despre "lupte înverşunate" care au loc zi de zi în acest oraş, unde trupele ruse încearcă "val după val" să străpungă defensiva ucraineană folosind o tactică a "pământului pârjolit".

Sursă ucraineană: Ruşii au concentrat o forţă de asalt la graniţa dintre Lugansk şi Harkov

Rusia îşi intensifică de asemenea ofensiva şi în provincia Lugansk, situată la nord-est de Doneţk şi care este singura provincie ucraineană pe care trupele ruse o controlează aproape integral. Armata rusă încearcă să înainteze de acolo către oraşul Borova în provincia Harkov, situată la nord-vest de Lugansk.

Potrivit canalului de Telegram ucrainean "DeepState", apropiat armatei ucrainene, Rusia a concentrat circa 10.000 de soldaţi şi 200 de piese de artilerie între localităţile Raigorodka şi Novovodiane, în apropierea graniţei dintre Lugansk şi Harkov.

Brigada a 3-a de asalt ucraineană afirmă că a respins pe acel sector al frontului atacurile ruse, în rândul cărora susţine că a provocat de la începutul lunii peste o mie de morţi şi circa 2.300 de răniţi, dar trupele ruse îşi completează acolo efectivele cu 250-400 de noi soldaţi în fiecare săptămână. Totuşi, "situaţia este extrem de complicată", întrucât trupele ruse atacă necontenit 24 de ore din 24, a declarat miercuri la televiziunea ucraineană un ofiţer din cadrul acestei brigăzi, Oleksandr Borodin.

Potrivit acestuia, ruşii reuşesc să realizeze constant o rotaţie a trupelor pentru a înlocui efectivele epuizate cu altele odihnite, în timp ce menţin presiunea asupra trupelor ucrainene prin atacuri cu artilerie, drone şi rachete. De asemenea, adaugă ofiţerul ucrainean, Rusia dispune de resurse ale infanteriei, întrucât trimite noii soldaţi în luptă după numai două săptămâni de instrucţie. "Este inuman, dar funcţionează", conchide acesta, subliniind superioritatea armatei ruse la capitolul efective de luptă.

Ucraina încearcă în acest timp să ţină frontul cu pierderi teritoriale minime în aşteptarea sosirii mai multor arme şi muniţii occidentale, în special a avioanelor F-16, sperând că acestea, împreună cu noile efective rezultate în urma campaniei de mobilizare aflate în desfăşurare, vor putea întoarce cursul războiului, în care acum Rusia are iniţiativa şi câştigă teren, fără a reuşi însă o străpungere decisivă.

Ucraina a pierdut iniţiativa pe front în septembrie anul trecut, după eşecul contraofensivei sale din est şi sud-est, încheiată cu mari pierderi, dar cu câştiguri teritoriale minore şi recuperate apoi parţial de trupele ruse. Armata ucraineană s-a confruntat apoi şi cu o criză de muniţie ca urmare a întârzierii ajutorului militar american din cauza disputelor interne din Congresul SUA.

Deşi între timp au început să sosească noi arme occidentale şi muniţii pentru artilerie necesare corectării dezavantajului de care Kievul suferă în faţa inamicului mai numeros şi mai bine echipat, armata ucraineană încă nu a reuşit să oprească înaintarea trupelor ruse şi încearcă să mobilizeze noi soldaţi.

Potrivit unui deputat ucrainean membru al Comisiei de Apărare din parlamentul de la Kiev, Roman Kostenko, ritmul acestei mobilizări "depăşeşte aşteptările" Statului Major al armatei, dar instruirea şi echiparea noilor soldaţi va lua ceva timp.

Bărbaţi ucraineni luaţi cu forţa de pe stradă de ofiţerii de recrutare

În ultimele săptămâni au fost postate pe reţelele de socializare numeroase imagini video de amator cu bărbaţi ucraineni luaţi cu forţa de pe stradă de ofiţerii de recrutare, acţiuni care uneori conduc la violenţe. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat în luna mai noi legi care să înlesnească mobilizarea de noi soldaţi, crescând pedepsele pentru cei care se sustrag încorporării, iar vârsta de mobilizare a fost redusă de la 27 la 25 de ani.

Pe de altă parte, guvernatorul regiunii ruse Rostov a anunţat miercuri că incendiile provocate marţi de un atac ucrainean cu drone asupra rezervoarelor de combustibil ale unei rafinării din această provincie nu au fost încă stinse, în pofida eforturilor pompierilor. Kievul recurge frecvent la atacuri de acest fel ca tactică de război asimetric şi într-o încercare de a perturba furnizarea de combustibil către trupele ruse angajate pe frontul din Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cât de uşor vă este să operaţi în sistemul e-Factura?
Observator » Stiri externe » Ucraina trimite întăriri la Ceasov Iar, ruşii pretind că au înaintat cu 2 km în Doneţk