Antena Meniu Search
x

Francezii amenință că vor lăsa fără electricitate parlamentari și miliardari dacă va crește vârsta de pensionare

Sindicatul francez CGT, de linie dură, a amenințat că va întrerupe alimentarea cu energie electrică a parlamentarilor și miliardarilor înainte de o grevă națională care va avea loc joi, într-o confruntare tot mai acerbă privind planul guvernului de a crește vârsta de pensionare, scrie Reuters. Proiectul de lege, anunțat săptămâna trecută, ar duce vârsta de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani, o măsură contestată de majoritatea lucrătorilor care se confruntă deja cu o criză a costului vieții, notează Mediafax.

de Redactia Observator

la 18.01.2023, 16:35

Protest în Franța
Sindicaliștii francezi amenință că vor lăsa fără electricitate parlamentarii dacă vor crește vârsta de pensionare - Profimedia

Angajații din sectoare precum transporturile, educația și energia din întreaga Franță vor lua parte la greva de joi, fiind așteptate marșuri de protest importante în Paris și în alte orașe.  Acțiunea industrială este considerată un test pentru a vedea dacă sindicatele, care în anii trecuți au avut dificultăți în a convinge oamenii să facă grevă, pot transforma această furie în proteste sociale de masă.

"Le sugerez să meargă să vadă și frumoasele proprietăți, frumoasele castele ale miliardarilor", a declarat miercuri Philippe Martinez, liderul CGT, al doilea sindicat ca mărime din Franța, la televiziunea France 2. "Ar fi bine dacă le-am tăia curentul electric pentru ca ei să se pună, pentru câteva zile, în locul ... francezilor care nu-și pot permite să-și plătească factura".

În ultimele zile, Sebastien Menesplier, de la ramura de energie și mine a CGT, a amenințat, de asemenea, cu tăieri de electricitate care vizează birourile parlamentarilor, potrivit presei locale, citată de acesta. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Veran, a declarat că amenințările cu tăierea energiei electrice sunt "inacceptabile".

Protestele sindicaliștilor vor bloca Franța

Pe acelaşi subiect

Transportul public va fi cel mai afectat joi, majoritatea trenurilor, precum și unele zboruri fiind anulate, iar metroul din Paris va fi puternic perturbat. Șapte din zece profesori din școlile primare vor renunța la muncă, la fel ca mulți dintre lucrătorii din rafinării, au declarat sindicatele și operatorii de transport.

Între timp, ministrul de interne Gerald Darmanin a declarat că vor fi peste 10.000 de polițiști pe teren în timpul marșurilor de protest, dintre care o treime vor avea loc în Paris. Potrivit serviciilor de informații ale poliției, ar putea fi prezente aproximativ 1.000 de persoane potențial violente la mitingurile de joi de la Paris, a declarat el la postul de radio RTL, precizând că acestea ar fi din stânga radicală sau din mișcarea trecută a vestelor galbene.

Franța are o istorie de zeci de ani de încercări de reformare a sistemului de pensii - unul dintre cele mai generoase și mai costisitoare din Europa - și de proteste pentru a le opri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Francezii amenință că vor lăsa fără electricitate parlamentari și miliardari dacă va crește vârsta de pensionare