Antena Meniu Search
x

Factura uriaşă la energie primită de un antreprenor din Franţa: de la 700 de euro a ajuns la 11.800 de euro. "În două luni sunt mort"

Revelionul nu a adus doar optimism în vieţile oamenilor, ci şi griji legate de scumpirile care parcă nu mai au bariere, fie că este vorba de alimente, combustibil sau facturi la energie. Anul 2023 a început cu o veste proastă şi pentru Aurélien Potard, proprietarul restaurantului La Rotonde din Perpignan, Franţa. Tânărul antreprenor susţine că a primit o factură la curent electric de 17 ori mai mare, la doar două luni distanţă. De la 700 de euro, a ajuns la 11.800 de euro, în decembrie. "În două luni, am murit", spune bărbatul.

de Redactia Observator

la 06.01.2023, 11:39

Factura la energie a explodat. Plăteşte de 17 ori mai mult
Factura la energie a explodat. Plăteşte de 17 ori mai mult - Facebook / Le Parisien

Facturile la energie nu-i îngrijorează doar pe români, ci şi pe restul europenilor nevoiţi să facă economii ca să treacă iarna anului 2023 cu bine. Aurélien Potard, proprietarul restaurantului La Rotonde, situat în comuna Perpignan din Franţa, a fost martor la multiplicarea dramatică a banilor pe care îi are de plătit pe curent electric. În luna octombrie, avea o factură la energie de 700 de euro. Însă doar două luni mai târziu, în decembrie, a avut de plată o sumă care i-a tăiat răsuflarea: 11.800 de euro, aproape de 17 ori mai mult decât în octombrie, relatează Le Parisien. Situaţia e de neconceput pentru tânărul antreprenor.

Factura la energie a explodat. Plăteşte de 17 ori mai mult, după reînnoirea contractului

Luni seară, bărbatul a fost la un pas să sufere un atac de panică, după ce a citit factura aferentă lunii decembrie. Iar data limită pentru achitarea plăţii este foarte aproape - 18 ianuarie. Mai exact, suma de 11.800 de euro este echivalentul încasărilor sale lunare pe băutură. "Am crezut că am halucinaţii! Mi-au majorat factura de 17 ori. Trebuie să fie un record în Franţa", mărturiseşte Aurélien Potard. "În mod obişnuit, restaurantul cu şase angajaţi consumă lunar curent electric de 700-800 de euro", adaugă el, precizând că s-a străduit să facă economie la energie în ultima perioadă. 

În perioada 13 noiembrie - 12 decembrie, antreprenorul a înregistrat un consum de energie de 5844 kWh, în vreme ce cu o lună în urmă trecuse pe index 6126 kWh şi plătise puţin peste 700 de euro. Ce s-a schimbat între timp? De la 1 decembrie, şi-a reînnoit "tacit" contractul cu furnizorul de energie TotalEnergies, pe o perioadă de doi ani. Conform noilor termeni şi condiţii, preţul pe kWh creşte de la 0,09 euro la 2,6 euro la "orele de vârf" şi de la 0,05 euro la 1,4 euro în restul timpului. 

"Nu am fost atent la preţurile specificate. Dacă nu eşti electrician ori specialist în energie, nu înţelegi cu uşurinţă numerele. Nu ştiu pe unde am să scot cămaşa. Dacă o ţin tot aşa, în două luni sunt mort", spune Aurélien Potard. Speră ca statul francez să reglementeze situaţia, planificând renegocierea contractului cu furnizorul în urma măsurilor guvernamentale promise de preşedintrele Emmauel Macron. În acest scenariu, ar avea de plătit facturi "de doar trei ori mai mari", comparativ cu luna octombrie a anului 2022. Scumpirile se reflectă, desigur, şi în preţurile de pe meniul restaurantului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Factura uriaşă la energie primită de un antreprenor din Franţa: de la 700 de euro a ajuns la 11.800 de euro. "În două luni sunt mort"